Živo i veselo: Počeli “Dani drvarske drenjine”, tradicija se nastavlja

DRVAR – Privredno-turistička manifestacija „Dani drvarske drenjine“ četrnaesta po redu počela je danas u Drvaru. Živo je i veselo u Drvaru i drvarskoj kotilini nadaleko čuvenoj po drenjini i proizvodima od ove samonikle biljke.

Svoje proizvode predstavljaju brojni izlagači a štandove obilaze brojni posjetioci željni dobre žestoke čašice ili ukusnog pekmeza od drenje. Osim čuvene rakije, na „Danima drvarske drenjine“ predstavljaju su i ostali proizvodi od drenjine: sokovi, pekmezi, likeri.

“Manifestacija je ove godine dobila međunarodni i evropski karakter. Svake godine postaje sve prepoznatljivija, sve jača, značajnija i postaje zaštitni znak Drvara kao jedinstvenog drenjinarskog područja sa geografskom prepoznatljivošću”, naveo je načelnik opštine Stevica Lukač. On je istakao da ova manifestacija otvara prostor da proizvođači svojim radom, marljivošću i spremnošću u proizvodnji najkvalitetnijih proizvoda od drenjine, u prvom redu rakije drenje koja je nadaleko čuvena, jačaju ekonomsku snagu.

Ovim se podržavaju i samostalni privrednici, poljoprivrednici, udruženja i zadruge, ali i afirmiše i Drvar kao područje i ponuda ovog kraja, dodao je Lukač.
Prema njegovim riječima, sljedeće godine slijedi jubilarna 15. manifestacija koja treba da ponudi još kvalitetnije i bogatije sadržaje, više učesnika, višednevno održavanje.
“Drenjijada doprinosi i ekonomskom jačanju domaćinstava koja se bave proizvodnjom i preradom tog voća. Afirmiše i ljudski i prirodni potencijal ovog područja, a služi i da kroz nju promovišemo turustičku ponudu”, istakao je Lukač.

Opština Drvar je organizator i pokrovitelj ove tradiocionalne manifestacije.