Општина Дрвар

Басташица

Пет километара од града Дрвара налази се извор ријеке Басташице. Басташица извире у селу Бастаси и има кратак ток, дуг око један километар. Врело Басташице дренира једну пространу издан, која се протеже све до Ресановаца, па и даље. Сам извор јесте природно удубљење које сеже дубоко у земљину унутрашњост, те у које је с обзиром на величину могуће заронити.

Извор ријеке Басташице налази се на подручју којим господари Шумарија Дрвар, Г.Ј.“Каменица-Вучјак“, одјели: 19б и 19ц и убраја се у шуме високе заштитне вриједности ХЦВФ 4а, 4б (4а- шуме важне за водене токове и 4б – шуме важне за контролу ерозије). Данас је ово подручје уређено, стаза обиљежена, те су дуж стазе постављене клупе, а поред стазе заштитне ограде. Преко рјечице је изграђен дрвени мостић, тако да уже подручје око Баташице чини малу еко зону.

Без обзира на свој релативно кратак ток обилује изузетним љепотама. Сам извор је импресиван, јер је окружен са високим и вертикалним стјеновитим ивицама, а већ при првим метрима прави више водопада, поготово послије обилних киша. Зеленкасте је боје и изузетно бистра и чиста, а смјењивање брзих и спорих дијелова водотока даје јој посебну драж.

Вода је питка готово цијелим током ријеке.

СРД УНАЦ су на рјечици Басташици били активирали и мини мријестилиште. Иако је богата поточном пастрмком, на овом мјесту вриједи стална забрана риболова.

На овој ријеци су некада биле и воденице, којих данас нема, као и млин за мљевење жита, који није више у функцији.

Галерија

Локација

КОНТАКТ

Титова бр 1, 80260 Дрвар

Телефон: +387 34 819 001

Факс: +387 34 819 001

е-пошта: opcina.drvar@tel.net.ba

Општина Дрвар – званична интернет презентација