ZAŠTITA DRVARSKE DRENJINE

Danas je u opštini Drvar održan sastanak na temu geografske zaštite porijekla drenjine sa prerađivačima drenjine sa područja drvarske opštine. Načelnica Dušica Runić naglasila je da će se za početak raditi brendiranje slatkih proizvoda kao što je imber odnosno sok od drenjine, tradicionalno pripremljeni mućeni pekmez od drenjine, ili neki drugi proizvod zavisno od toga šta se proizvođači dogovore.

Zahvaljujući ranijem dogovoru sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Borisom Pašalićem, ovo ministarstvo će u saradnji organizacijiom SWG finasirati zaštitu geografskog porijekla drvarske drenjine kod Agencije za bezbjednost hrane BiH.

Današnjem sastanku pored većeg broja proizvođača proizvoda od drenjine prisutvovali su predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Bursać i Božana Vranješ, a ispred SWG Nikola Knežić, te Zoran Pećanac jedan od inicijatora i organizatora manifestacije “Drenjijada”.

Nakon brojnih pitanja o detaljima brendiranja proizvoda dogovoreno je da se 09.12. ove godine ponovo održi sastanak na kojem će drvarski proizvođači odlučiti koji će se proizvodi iz slatkog programa brendirati, a potom da se sagledaju dalje aktivnosti oko brendiranja rakije drenje i drugih proizvoda koji sadrže alkohol u sebi.Takođe, dogovoreno da se do sljedećeg sastanka razmisli o tome koće odnosno koje udruženje će biti nosioc svih aktivnosti u procesu brendiranja. Načelnica Runić, posebno je istakla zahvalnost ministru Pašaliću i ministarstvu na čijem se čelu on nalazi na svemu onome što su uradili da bi se došlo do brendiranja proizvoda od drenjine, a time i poboljšao materijalni položaj porodica koje se bave proizvodnjom i preradom drenjine.