ZASJEDAO KRIZNI ŠTAB

Danas je održana sjednica Kriznog štaba opštine Drvar, na kojoj je komadant Štaba, načelnica Dušica Runić prisutne upoznala sa provednim brojnim aktivnostima, a koje su dale i dobre rezultate, jer na području drvarske opštine što je najvažnije, nema zaraženih od korona virusa. Takođe, načelnica Runić je istakla da je u maloj sali Osnovne škole obezbjeđen smještaj za lica koja nepoštuju izolaciju. Građanima su podjeljene maske, a ponovo je izvršena dezifekcija ulaza u stambenim zgradama kao i ulica. Ispred Doma zdravlja dr Vanja Balaban je naglasila da uspjeli obučiti jedan dio medicinskih radnika za uzimanje briseva za testiranje. Trenutno je 17 lica u izolaciji. Ispred Policijske uprave Borislav Kelečević je posebno skernuo pažnju da pojednici koriste ljepo vrijeme i okupljaju se u većem broju na Sportskom centru kao i pod Pećinom. Od strane Policijske uprave apeluju na građane ako već borave na otvorenome da se neokupljaju u većem broju, najviše da ih bude dvoje kao i obavezno da koriste maske. Posebno je apelovano da se ne vrši paljenje vatre na otvorenom prostoru, u protivnom ko ovo bude kršio biće krivično kažnjen. Ispred Crvenog krsta Lola Miljević je istakla da su dobili šator sa deset kreveta za potrebe karantina, i da volonteri uredno i dobro rade.

Načelnica Runić istakla je da se vode i aktivnosti oko preduzimanja određenih mjera za sanaciju posljedica od korona virusa u oblasti privrede i uslužnih djelatnosti. Očekuju se određene konkretne mjere od strane Vlade Kantona 10. Opština planira da za ugrožene kategorije stanovništa pripremi pakete hrane i brašna, a već je onim najugroženim putem Crvenog krsta podjeljena određena pomoć. U toku je putem telefona evidentiranje zahtjeva za ostvarivanje prava na podršku u poljoprivrednoj proizvodnji. Takođe pripremaju se i određene olakšice za proizvodne djelatnosti kao i za ugostitelje, frizere, vlasnike butika, a koji nisu otpustili radnike i koji su izmirili svoje obaveze za prošlu godinu. Takođe, za vlasnike stanova predviđena je olaškica da ne plate jedan kvartal komunalne naknade za ovu godinu.

Svi članovi Kriznog štaba istakli su da su zadovoljni epidemiološkom situacijom na području Drvara, ali to ne smije značiti da se građani trebaju opustiti i zanemariti preventivne mjere. Naprotiv, upravo u predstojećim danima neophodno je da se svi maksimalno pridržavamo donesenih mjera od nadležnih institucija i službi, jer samo tako ćemo sačuvati svoje i zadravlje drugih osoba.