VANREDNA SJEDNICA OPŠTINSKOG VIJEĆA

Sinoć je održana Vanredna sjednica Opštinskog vijeća na kojoj je razmatrana aktuelna problematika odlaganja otpada na području Opštine Drvar, sa prijedlogom donošenja i usvajanja hitnih mjera i zaključaka i Informacija o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji izazvanoj corona virusom u Opštini Drvar.
Sjednici su prisustvovali odbornici-vijećnici SNSD-a, DNS-a, HDZ-a1990, SNS-a, SP-a i PDP-a, načelnica opštine Dušica Runić, gosti i to delegati u Domu naroda Federacije BiH, Dragana Damjanović, Nikica Bosnić i Goran Broćeta. Pored njih sjednici je prisustvovala i direktor Doma zdravlja Jasna Tica te načelnik Policijske uprave Drvar Borislav Kelečević. Prije održavanja sjednice stotinjak građana Drvara blokiralo je magistralni put Drvar-Bosanski Petrovac i zahtjevalo da se odmah sinoć održi sjednica Opštinskog vijeća.
Predsjednik Opštinskog vijeća Milan Kunić i načelnica Dušica Runić ukratko su iznijeli problematiku odlaganja nepoznatog otpada iz Italije u bivšem pogonu grmečke “Panelke” i na prostiru bivše fabrike “Unis”. Načelnica Runić posebno je naglasila da postoji niz proceduralnih nepravilnosti kod firme “Krom reciklaža” koja je raspolaže ovim otpadom, jer u prvom redu nemaju dozvolu za skladištenje otpada, nejasna je i sama registracija tako da će u najkraćem roku nadležne inspekcije i druge službe ispitati i utvrditi pravo stanje oko ove firme i samog skladištenja otpada.
Cilj nam je istakla je Runićeva da se otpad što hitnije izmjesti sa područja Drvara kao i samog Kantona. Načelnik Policijske uprave Drvar Borislav Kelečević istakao je da je policija otišla na lice mjesta i ustanovila da postoje palete sa tekstilnim otpadom i da je uskladišteno oko 250 tona ovog otpada.
Učestvujići u raspravi većina je isticala zajedničku zabrinutost zbog ove situacije , jer mnoga toga je nepoznato u tim poslovima odlaganja otpada. Nakon toga doneseni su zaključci koji su jednoglasno podržani:

Opštinsko vijeće Drvar traži od nadležnih inspekcijskih organa da odgovornim fizičkim i pravnim licima i drugim organima zbog smirivanja situacije među građanima naloži izmještanje u roku 24 sata uskladištenog otpada.

1. Upućuje se zahtjev Urbanističko-ekološkom inspektoratu FBiH, Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove da se HITNO bez odlaganja preduzmu sve zakonom predviđene mjere na utvrđivanju porijekla i štetnosti uskladištenog otpada sumnjivog sadržaja na lokalitetima u Drvaru gdje je isti istovaren (ispred preduzeća TOMA doo Drvar – bivši UNIS i nekadašnja Panelka – sadašnji Marin Komerc).

2. Zajtjevamo od Federalnog i Kantonalnog tužilaštva , Federalne uprave policije i MUP-a K10 ispitivanje svih fizičkih i pravnih lica i istragu oko umješanosti u prevoz i skladištenje otpada na teritoriji Opštine Drvar kao i utvrđivanje okolnosti pod kojima je preduzeće registrovano na adresi Titova 1, odnosno na adresi Opštine Drvar

3. Tražimo od Federalnog ministarstva turizma i zaštite životne sredine da se HITNO izjasni na okolnosti davanja odobrenja prekograničnog prevoza otpada preduzeću KROM RECIKLAŽA imajući u idu da je odlaganje istog zabranjeno na području cijele Federacije BiH i

5. Ukoliko se utvrdi da je Opština Drvar pretrpila bilo kakvu štetu od navedenog skladištenja otpada, Opština Drvar će zahtjevati nadokandu iste od nadležnih ministarstava iz Federacije i Kantona.

U nastavku rada odbornici su upoznati sa trenutnom epidemiološkom situacijom izazvanoj korona virusom na području Drvar. Direktorica Doma zdravlja Jasna Tica rekla je da se prije tri dana pojavio prvi slučaj zaraze korona virusom i da je testirano osam osoba te kod dvije osobe je potvrđeno prisustvo kora virusa i oni se nalaze u samoizolaciji. Upućen je i apel da svi građani vode računa o higijeni, obaveznom nošenju maski i držanju rastojanja, jer samo se tako možemo zaštiti od ovog opasnog virusa.
Na kraju je dogovoreno da se odmah u ponedjeljak održi sjednica Vijeća kako bi se vidjelo šta je sve realizovano od donesenih zaključaka.