Udruživanjem do zarade od mljekarstva

Pet povratničkih porodica iz Drvara okupilo se u Udruženju proizvođača mlijeka i mesa pod simboličnim nazivom „Feniks“ i krajem 2014. godine odlučili da zajednički krenu u bitku za tržište, jer smatraju da od mlijeka imaju sigurnu zaradu. Formiranju udruženja, a kasnije i otkupne stanice, prethodio je angažman predstavnika UNDP-a koji su u okviru projekta “Primjena koncepta ljudske sigurnosti u cilju stabilizacije zajednica u Kantonu 10” najprije pružili neophodnu logističku pomoć i potom uručili konkretne donacije. Udruženje, koje za početak broji desetak članova, okuplja nezaposlene povratnike kojima je proizvodnja mlijeka jedini izvor prihoda. Bivši radnici pojedinih firmi koje su usljed rata i tranzicije propale ili smanjile broj radnika, neiskusni u poljoprivrednoj proizvodnji i stočarstvu, opredijelili su se za granu koja im je od egzistencijalne važnosti. Ali, kažu, nije bilo lako početi.

mlijeko-drvar

„Prva pomoć UNDP-a sastojala se u edukaciji svih zainteresovanih proizvođača mlijeka. Bilo nam je važno da saznamo neke osnovne informacije o mljekarstvu, kao i o mogućnostima udruživanja i zajedničkog istupa“, pojašnjava Vinko Kukolj, inače nezaposleni inženjer organizacije rada, i navodi da su angažovana dva stručnjaka iz oblasti proizvodnje mlijeka, koji su bili od velike koristi. „Prvi rezultati njihove pomoći pokazali su se odmah nakon nekih mjesec dana. Počeli smo da donosimo kvalitetnije mlijeko, nestalo je bakterija, a zahvaljujući edukaciji koju smo prošli uspjeli smo i da povećamo količine proizvedenog mlijeka“, ističe Kukolj.

Sredinom 2014. godine, nakon što je formirano Udruženje „Feniks“ i napravljena otkupna stanica, proizvodnja mlijeka se sa 70 litara povećala na oko 200 litara dnevno.  Značajnija količina mlijeka bila je prvi preduslov da se veliki prerađivač poput Meggle-a poveže sa domaćim mljekarima. „Mljekara Meggle nas je počela ozbiljnije shvatati, tako da svakodnevno dolaze po mlijeko koje je sve boljeg kvaliteta. Na početku nam je upravo kvalitet bio veliki problem, a danas je to mlijeko prve i druge klase“, navode proizvođači okupljeni u prostorijama Udruženja dok čekaju vozilo mljekare koje svake večeri preuzima sirovinu. Zaposlili su i jednu radnicu, samohranu majku, kojoj je ovaj posao jedini izvor prihoda. Kaže, plata joj je mala, ali se nada da će Udruženje okupiti veći broj proizvođača što bi za nju značilo i više posla.  Vesela ekipa srednjovječnih ljudi, koja je na vlastitoj koži osjetila sve nedaće života u Bosni i Hercegovini, ipak je odlučna da se ne preda i da pokuša iskoristiti resurse iz okruženja.

Nadaju se da će u sljedećoj godini moći da ostvare pravo i na prelevmane za proizvedeno mlijeko koje odobravaju  kantonalne vlasti.

Za otkupnu stanicu Drvar 1, osim organizovane edukacije, UNDP je donirao i dva laktofriza od 300 litara, potom četrdesetak kanti mlijeka, mjerne uređaje i drugu opremu potrebnu za proizvodnju mlijeka.

Na ovaj način stekli su se uslovi da mlijeko proizvedeno na domaćim farmama završi na policima velikih trgovinskih lanaca u BiH.

Osiguranje uslova za bolji život, unapređenje pružanja socijalnih usluga i drugih oblika podrške ugroženim grupama su samo neki od ciljeva projekta „Primjena koncepta ljudske sigurnosti u cilju stabilizacije zajednica u Kantonu 10“ koji zajednički sprovode agencije UNDP, UNHCR, UNICEF i IOM, u partnerstvu sa Vladom Kantona 10, općinskim vlastima i organizacijama civilnog društva. Projekt finansira UN Fond za ljudsku sigurnost (UN TFHS).