SAVEZ SRPSKIH UDRUŽENJA “ZAVIČAJ”

U velikoj sali Doma kulture-Radnički dom u subotu 21.aprila odžana je osnivačka Skupština Saveza srpskih udruženja “Zavičaj”.

Ovom značajnom skupu prisustvovao je veliki broj zvanica iz javnog, političkog i društvenog života kao i crkveni velikodostojnici koje je predvodio episkop Bihaćko-petrovačke eparhije gospodin Sergije.

Predsjenik formiranog Udruženja Brane Pećanac istako je istorijski značaj osnivanja ove krovne organizacije za opstanak Srba na području Federacije BiH.

Posebno je bila nadahnuta i inspirativna besjeda eposkopa Sergija koji je istakao potrebu da se sakupljamo na mjestima čiji identitet nosimo te da da zavolimo jedni druge i time i svoja ognjišta.

Pozdravljajući osnivanje Saveza srpskih udruženja “Zavičaj”, načelnik opštine Drvar Goran Broćeta naglasio je da besjeda episkopa Bihaćko-petrovačke eparhije gospodina Sergija sve nas podsjeća ko smo i u kom pravcu trebamo ići, jer nemamo više vremena iz razloga što nam odlazi veliki broj porodica i to se mora zajedničkim snagama zaustaviti.

Ovom proglašenju Saveza srpskih udruženja “Zavičaj” prisustvovao je veliki broj zvanica iz Srbije među ostalima i Miodrag Linta zamjenik predsjenika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Skupštini Srbije i koji je u svom govoru istako da je strateški cilj opstanak Srba na ovim prostorima. Među gostima bila je i Marija Bakoč generalni konzul Srbije u Mostaru kao i mnogi drugi.

Tu su bili i zvanični predstavanici vlasti iz Republike Srpske, predstvnici u organima vlasti Federacije BiH i Kantona 10, susjednih opština, predstavnici srpskih udruženja sa područja FBiH i brojni drugi gosti iz javnog, kulturnog i privrednog života.

Osnivanje Savetza srpskih udruženja “Zavičaj” podržao je u svom govoru i Marko Aćić generalni sekretar Narodne skupštine Republike Srpske, a pomoćnik ministra za izbjegla i raseljena lica RS Radovan Grajić naglasio je da Vlada Republike Srpske i predsjednik Milorad Dodik daju punu podršku svakom radu koji je na zaštiti svog naroda.

Osnovna poruka svih sagovornika, a bilo ih je jako puno na ovom skupu, je potreba očuvanja srpskog naroda, srpskog jezika i idntiteta na ovim područjima. I u samoj Zavičajnoj inicijativi istaknuto je istorijska potreba donošenja Dekleracije o zaštiti i očuvanju srpskog naroda, a koju treba da usvoje Republika Srpska i Srbija.