PREMIJER NOVALIĆ POSJETIO DRVAR

Predsjednik Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić u ponedjeljak je posjetio je Drvar i tom prilikom rekao da je ta opština, kao i susjedne Glamoč i Bosansko Grahovo ugrožene i nisu ekonomski održive, i da šira zajednica treba da im pruži više podrške

Nakon sastanka s načelnicima tri opštine premijer Novalić je naveo da te lokalne zajednice imaju skoro identične probleme s izbjeglicama, ekonomijom, infrastrukturom i održavanjem budžeta.

Razmatrali smo kako više pomoći ovim opštinama, mada pomoć nije izostajala ni dosada, i zaključili smo da ćemo morati usvojiti asimetričan pristup podršci opštinama u Federaciji kako bi one kao nerazvijene dobijale više – istako  je predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić.

Dogovoreno je  da opštine  sačine listu prioriteta  i da bude održan novi sastanak za nekoliko mjeseci. Ukoliko budu osmišljeni dobri projekti podrška može iznositi i do 700.000 KM po opštini – precizirao je Novalić.

Načelnica opštine Drvar Dušica Runić naglasila je da te opštine, koje spadaju u najnerazvijenije u BiH, trebaju razvijati saradnju sa svim nivoima vlasti i da se nada da će ti nivoi u budžetu pronaći sredstva da ih podrže.

Načelnik opštine Glamoč Nebojša Radivojša rekao je da je usaglašeno da se zajednički pokuša pomoći da se održi život u tim lokalnim zajednicama, te da se nada uspješnoj saradnji.

Načelnik opštine Bosansko GrahovoUroš Đuran naglasio je da je održan vrlo koristan sastanak na kojem su premijeru predstavili svoje probleme, a on njima mogućnosti za podršku.

Sastanku je prisustvovao i ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH Edin Ramić, a nakon sastanka upriličen je obilazak Memorijalnog kompleksa Muzej 25. maj i Titove pećine.

Novalić se ovom prilikom upisao u knjigu posjetilaca u Muzeju, naglasivši da mu je čast biti na ovom značajnom historijskom prostoru.

Ovo je nezaobilazno mjesto za svakog antifašistu. Želja mi je da što više mladih dolazi ovdje i na licu mjesta uči o istoriji – napisao je Novalić