OTVORENA KONZULARNA KANCELARIJA SRBIJE

U Drvaru je juče otvorena Konzularna kancelarija Srbije.

Načelnica opštine Drvar Dušica Runić istakla je da otvaranje Konzularne kancelarije predstavlja vezu sa maticom i znak da srpski narod na ovim područjima nije zaboravljen.

Kancelarija će omogućiti i brže rješavanje administrativnih pitanja, te pomoć u rješavanju državljanstava. Ova kancelarija značiće puno ne samo stanovnicima Drvara nego i okolnih opština.

Godinama značajnu podršku dobijamo od Republike Srpske, a otvaranjem Konzularne kancekarije, konkretna podrška stiže i od Srbije, zbog svega toga u ime građana Drvara i okolnih opština, zahvaljujem se, jer je ovo još jedan znak kojim se pokazuje da nismo sami istakla je načelnica Runić.

U ime Ministarstva spoljnih poslova Srbije, Konzularnu kancelariju Srbije u Drvaru otvorio je generalni sekretar Veljko Odalović, koji je naglasio da srpski povratnici u Livanjskom kantonu imaju podršku da opstanu i ostanu, te da u Srbiji imaju maticu, a u Republici Srpskoj uporište. Ambasador Srbije u BiH Aleksandar Đorđević u svom pozdravnom govoru rekao je da neće zaboraviti svoj narod koji u Srbiji vidi svjetionik te će se truditi da pomognu ovaj narod ovdje prije svega u kulturnom, ekonomskom i svakom drugom smislu.

Konzul u Generalnom konzulatu Srbije u Mostaru Marija Bakoč zahvlila se svima koji u došli na svečanost otvaranja Kancelarije.

Svečanosti su pristvovali brojni gosti iz javnog, političkog i kulturnog života Kantona i regiona.

Prvi zahtjev za državljanstvo podnio je Goran Broćeta, poslanik u kantonalnoj Skupštini i delegat u Domu naroda FBiH.