OTVORENA GRADSKA BIBLIOTEKA

VEČE ZA PONOS I DUŠU

U subotu 23.septembra 2017.godine na svečan način otvorena u JU “Centar za kulturu i sport”-Radnički dom, Gradska biblioteka. Povodom ovog značajnog događaja u holu Radničkog doma priređena je izložba “Sjećanje i stavrnost” “Drvar -grad koji je opstao”, a u kino sali prikazan je dokumentarni film “Nebo od lišća, jastuk od kamena”. Autor izložbe i filma je naša sugrađanka koja živi i radi u Beogradu, istoričarka i književnica Biljana Popović. Svečanost je otvorio v.d.direktora JU”Centar za kulturu i sport” Nebojša Jovičić.

U prigodnim govorima, koji su bili nadahnuti ovim izuzetnim kulturnim događajima, a kojima se od zaborava pokušava istrgnuti i kultura i jezik i pismo-ćirilica, kako reče načelnik opštine Goran Broćeta, te naglasi da je skromni fond biblioteke od 5.000 knjiga za sada dovoljan , ali da nam je stalni zadatak da postepeno povećavamo ovaj fond i tako čuvamo istoriju srpskog naroda. Izložba i film poslužiće mi, naglasio je Broćeta kao dodatni argumenti o tome koje srpski narod i kolika je bila žrtva ovog naroda u proteklom periodu, posebno u današnje vrijeme kada je na sceni revizija istorije i svega onog što je vezano za srpski narod.

Nedavno ustoličeni vladika Bihaćko-petrovačke eparhije gospodin Sergije naglasio je da biblioteka predstavlja duhovnu i kulturnu izgradnju našeg naroda, jer bibliotekom se čuva naše pismo, naša ćirilica, jer sve to naša istorija, naša crkva i vjera pravoslavna.

Stevan Banjac predsjednik Udruženja Drvarčana u Beogradu, istako je da je poziv za popunu biblioteke stalno otvoren i da svi svojim skromnim prilogom-nekom novom knjigom možemo za kratko vrijeme obogatiti biblioteku.

Na prigodan način i biranim riječima prisutnima se obratila književnica i istoričarka Biljana Popović koja je istakla da je prije 26.godina snimila dokumentarni film o Srbima koji su ubijeni od strane ustaškog režima i o tome šta se dešavlo te 1941.godine. Ona je posebno naglasila da ponavljanje zločina traje i danas, ali u drugoj formi i to kroz gušenje srpskog jezika, pisma i kroz puko preživljavanje. Na kraju je pozvala sve prisutne da minutom ćutanja odaju počast 13-torici poginulih srpskih boraca na Klekovači u ljeto 1995.godine.

Ovaj izuzetni kulturni događaj potpomogli su Udruženje Drvračana u Beogradu, uz podršku Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva inostranih poslova Republike Srbije i opština Drvar, a uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa Bihaćko-petrovačke eparhije gospodina Sergija.