OTVOREN DJEČIJI VRTIĆ

Nikola Dunović sin “Majke Hrabrosti” i načelnik opštine Goran Broćeta, u petak su zajedno presjekli traku i na taj simboličan način otvorili Dječiji vrtić u Drvaru. Nakon 14 godina u Drvaru je ponovo počeo sa radom Dječiji vrtić koji nosi naziv “Majka Hrabrost”, po majci malog Nikole, koja je u trudnoći odbila lječenje citostaticima iako joj je od toga zavisio život, ipak želja da rodi svoje djete bila je jača i od samog života.

Nažalost, svoju bitku sa bolešću Jelena Trikić izgubila je, ali je dobila onu životnu, rodila zdravog dječaka Nikolu i sa svojim sinom uspjela je da provede posljednjih mjesec dana svog života.

U znak sjećanja na ovaj hrabri čin, Vrtić u Drvaru nosi naziv “Majka Hrabrost”.

Prigodnim programom koji su izveli učenici Osnovne škole “Drvar” te mališani Dječijeg vrtića , a na opšte oduševljenje prisustnih, obilježen je početak rada ove ustanove.

Majka Jelene Trikić, Milkica Trikić sa suzama u očima izjavila je da je pnosna što je baš ova ustanova dobila ime njene ćerke.

Obraćajući se prisutnima načelnika opštine Goran Broćeta izrazio je zahvalnost svima koji su pomogli da se Vrtić obnovi i naglasio potrebu da se ne stane na broju 35 koliko je trenutno upisano djece, već da se obezbjede uslovi kako bi se povećao natalitet.Svečanosti otvranja Vrtića prisustvovala je i ambasador Bugarske u BiH Avgustina Cvetkova-Karabaševa, koja je izrazila zadovoljstvo što prisustvuje ovom događaju.

Ministar nauke, prosvjete, kulture i sporta u Vladi Kantona 10 Petar Galić, u svom kratkom govoru naglasio je da će se nastaviti sa realizovanjem ovakvih i sličnih projekata sa ciljem razvoja opštine Drvar.

Zahvaljujući donaciji predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u iznosu od 60.000 KM, a koja je utrošena za sanaciju objekta, te sredstvima Ambasada Bugarske koja su iskorištena za nabavku opreme kao i brojnim drugim pojedincima i institucijama koji su u skladu sa mogućnostima pomogli u ovim aktivnostima, uspjeli su se završiti svi radovi na obnovi Vrtića i na taj način ispoštovani su svi kriteriji i standardi za rad i siguran boravak djece.

Svečanosti otvaranja Dječijeg vrtića prisustvovali su i ministri u Vladi Kantona 10 Vasila Broćeta, Jovo Paripović, Miloš Bauk, kao i brojni gosti iz javnog, društvenog i političkog života Drvara.

Vrtić je otvoren 1.juna, a to je i svjetski Dan djeteta, na ovaj simboličan način željelo se pokazati da su u svakom društvu djeca najvažnija, jer bez djece, nijedno društvo ne može postojati i opstajati.