U petak 26.jula 2019.godine održana je sjednica Bezbjednosnog vijeća opštine Drvar, na kojoj je razmatrana migranstka kriza. Sjednici su prisustvovali članovi Vijeća , Milan Kunić, Dragoljub Bjeljac, Borislav Kelečević, Dijana Vještica-Karanović, Vanja Balaban, Nikica Bosnić i Stijepo Vukačnić, te načenica Dušica Runić.

Uvodno obrazloženje o ovoj problematici podnijela je načelnica opštine Drvar Dušica Runić, koja je istakla da je sjednica Bezbjednosnog vijeća sazvana povodom dopisa Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona 10 Livno od 25.07.2019.godine, kojim je zakazan sastanak načelnika opština Kantona 10, gradonačelnika grada Livno i direktora Uprave civilne zaštite za 30.07.2019.godine u Livnu na temu migrantske krize. Istakla je da raspolaže neslužbenim informacijama da se na području opštine Drvar namjerava otvoriti prihvatilište za smještaj migranata. Smatra da je ovo potpuno neprihvatljivo imajući u vidu strukturu stanovništva opštine i da bi isto izazvalo nesagledive negativne posljedice.

U raspravi koja je uslijedila po predmetnom sudjelovali su: Borislav Kelečević, Nikica Bosnić, Stijepo Vukančić, Milan Kunić i načelnica Runić.

Svi učesnici u raspravi ukazali su da je ovakva ideja potpuno neprihvatljiva i da s tim u vezi treba donijeti konkretne zaključke, uz obavezu da se o istom upoznaju i predsjednici mjesnih zajednica opštine.

Sumirajući podatke koje su iznijeli učesnici rasprave i date prijedloge, Bezbjednosno vijeće opštine Drvar je jednoglasno donijelo slijedeće:

Z a k lj u č k e

1. Opština Drvar ni pod kojim uslovima ne prihvata smještaj migranata, kao ni migrantsku rutu na području opštine Drvar, jer bi to, s obzirom na strukturu stanovništva, izazvalo nesagledive negativne posljedice za njene građane i

2. Zadužuje se predsjednik Opštinskog vijeća Drvar da održi sastanak sa predsjednicima mjesnih zajednica opštine na temu migranstke krize, u svrhu upoznavanja istih sa ovom problematikom.

Na kraju sjednice načelnica Runić upoznala je prisutne da još uvijek traje potraga za sugrađaninom Mićom Kneževićem koji je nestao sa liječenja u bolnici Livno i zamolila prisutne da u okviru svojih nadležnosti pruže pomoć porodici nestalog u svrhu njegovog pronalaženja.

Milan Kunić je ukazao da već 5 dana na području planine Jadovnik traju požari, te da su u svrhu gašenja angažovani helikopteri Oružanih snaga BiH. Naveo je da je požar trenutno lokalizovan, a da se helikopteri iz tehničkih razloga izvjesno vrijeme morati povući sa terena.