ODRŽANA 17. DRENJIJADA

U subotu je održana 17.Privredno-turističlka manifestacija “Dani drvarske drenjine”.Prije zvaničnog otvaranja “Drenjijade”, načelnik opštine Goran Broćeta u svom kabinetu sastao se sa Stevom Mirjanićem, ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srpske. Pored ministra Mirjanića u delegaciji su bili i predstavnici ovog ministarstva Boris Pašalić i Milan Kecmen.

Načenik Broćeta zahvalio se na posjeti i goste upoznao sa trenutnom razvojnom situaciom u Drvaru, kao položajem Srba na području Kantona 10. Ministar Mirjanić se zahvalio na pozivu i izrazio zadovoljstvo što je posjetio Drvar i manifestaciju posvećenu drenjini. On je istako mogućnosti za unapređenje poljoprivredne proizvodnje na području drvarske opštine, i to kroz konkretniju pomoć Vlade RS i resornog ministarstva.

I ove godine, na manifestaciji se okupio veliki broj Drvarčana i njihovih gostiju kako bi uživali u raznoraznim proizvodima od drenjine u prvom redu čuvenoj rakiji drenji, zatim sokovima, likerima i drugim brojnim prerađevinama od drenjine.

Drenjijadu” je otvorio načelnik opštine Goran Broćeta, a pozdravne riječi uputio je i Zoran Pećanac predsjednik Udruženja “Drvarska drenjina”, dok se ispred Vlade kantona 10 prisutnima obratio ministar privrede Miloš Bauk. I predstvnici drenjinarske regije u Austriji uputili su pozdravne riječi naglašavajući da je drenjina prava Evropljanka jer je ima gotovo svuda. Prisutnima se obratio i ministar Stevo Mirjanić ističući značaj održavanja ovakvih manifestacija zbog cjelokupnog razvoja poljoprivredne proizvodnje.

Na bogatim štandovima našli su se i raznorazni proizvodi zdrave hrane proizvođača iz drugih gradova BiH koji već po tradiciji posjećuju “Drenjijadu”.

Među gostima iz cijele BiH i regije, bili su i brojni predstvnici bh.političkog i javnog života, te dragi gosti iz susjednih opština.

U bogatom kulturno-zabavnom programu učestvovali su Kulturno umjetničko društvo “Izvor” iz Nakova, domaćin AKUD “Mira Lukač”, te pjevačke grupe.

Svoj doprinos manifestaciji dali su i učenici Osnovne i Srednje škole, kroz brojna takmičenja kao i kroz bogato uređene štandove gdje su prodavali proizvode od drenjine i tako prikupljali sredstva za maturalnu ekskurziju.

I naši najmlađi sugrađani, dječica Dječijeg vrtića “Majka Hrabrost” po prvi put su učestvovali na “Drenjijadi” sa likovnim radovima na temu drenjina.

Manifestacija “Dani drvarske drenjine” čiji su organizator i pokrovitelj bili opština Drvar i JU “Centar za kulturu i sport” i ove godine održana je na platou Spomen kompleksa Muzej “25. maj”.