Састанак начелника општина Дрвар и Босанско Грахово Sса представницима РПЗ-а и министарства просвјете и културе РС

У понедјељак (15.03.) начелница Општине Дрвар Душица Рунић и начелник Општине Босанско Грахово Урош Ђуран, састали су се са директором Републичког педагошког завода Републике Српске Предрагом Дамјановићем и помоћницом министра за предшколско и основно васпитање и образовање у Министарству просвјете и културе Републике Српске Наташом Цвијановић.

На састанку се разговарало о статусу ученика српске националности у федералним општинама са већинским српским становништвом. Начелница Општине Дрвар Душица Рунић истакла је да ученици српске националности у Дрвару имају националну групу предмета (српски језик, историја, географија и вјеронаука) од 2003. године али да се уџбеници из свих осталих предмета штампају на хрватском језику. С обзиром да је 90% ученика у Дрвару српске националности, начелница Општине је истакла да би било пожељно да  надлежно кантонално министарство одобри штампање и употребу уџбеника на српском језику и за друге предмете како се ученици не би суочавали са језичким баријерама. Начелник Општине Босанско Грахово Урош Ђуран навео је да исту судбину дијеле и српска дјеца у Босанском Грахову те је подржао став начелнице Општине Дрвар Душице Рунић.

Директор Републичког педагошког завода Републике Српске Предраг Дамјановић навео је да се ученици српске националности налазе у незавидном положају у већини школа у Федерацији БиХ јер немају право на изучавање матерњег језика па чак ни вјеронауке. Дамјановић је истакао да је у општинама гдје дјеца српске националости не изучавају националну групу предмета потребно кренути од иницијативе родитеља, након чега би институције Републике Српске дале свој допринос у складу са својим могућностима.

Помоћница министра за предшколско и основно васпитање и образовање у Министарству просвјете и културе Републике Српске Наташа Цвијановић, рекла је да свако дијете мора имати право на изучавање свог матерњег језика па тако и дјеца српске националности у школама у  Федерацији БиХ. Цвијановићева је истакла неопходност покретања иницијативе од стране родитеља којом би се тражило изучавање наставног програма Републике Српске.