ODRŽAN 7.SABOR KRAJIŠKE PJESME

U Drvaru je 23.avgusta 2018.godine održan 7.Sabor krajiške pjesme. Pred velikim brojem okupljenih Drvarčana i njihovih gostiju, načelnik opštine Goran Broćeta, pozdarvio je sve prisutne i tom prilikom predsjedniku RS Miloradu Dodiku uručio PLAKETU POČASNI GRAĐANIN OPŠTINE DRVAR, za njegovo nesebično zalaganje i brojne aktivnosti kojima je pomogao i pomaže opštinu Drvar u svim oblastima društvenog života, počev od prvih povratničkih dana do danas. U prigodnom govoru predsjednik Dodik se zahvalio na priznanju i svima što se ovo veče krajiške pjesme održava već sedmi put i što je on toliko puta pokrovitelj ove manifestacije. Posebno je naglasio da su njegovi preci živjeli na ovom području, a onda su otišli u Ljevče polje, i otuda ta ljubav prema Drvaru i želja da se pomogne ovom narodu. Dogovorili smo, istakao je predsjednik Dodik, da se pomogne Drvaru kroz izgradnju jedne zdravstvene ustanove, jer sad to Republika Srpska može, a dogovorili smo da se konačno asfaltira i put prema Glamoču i obećavam da će se to i uraditi. Želim da znate da Republika Srpska stoji iza vas kao što vi stojite i volite Republike Srpsku. Pokrovitelj i ovogodišnjeg Sabora bio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, a medijski sponzor Radio Televizija Republike Srpske.

I ove godine na Saboru je učestvovao veliki broj eminetnih izvođača kao i pjevača amatera koji su na dostojanstven način prezentovali krajišku pjesmu i kulturnu tradiciju. Baja Mali Knidža, Ćana, Lazo i Goci, Vlatka Karanović, Runolist, Drvosječe, Miris zavičaja… samo su neka od imena koja su nastupila na Saboru, a ove godine na Saboru je nastupio i Bora Drljača.

Ovoj manifestaciji kojom se njeguje tradicija srpske krajiške pjesme prisustvovao je i Nikola Špirić inicijator i pokretač održavanja Sabora u Drvaru.

Ovogodišnjem 7.Saboru srpske krajiške pjesme prisustvovali su i brojni gosti iz političkog i javnog života sa područja BiH kao i Srbije, kao i predstavnici Vojvođanskog sekretarijata za regionalni razvoj i međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu skeretar Ognjen Bjelić i njegov pomoćnik Jovan Podraščanin i Duško Ćutilo ispred Vojvođanskog Fonda za pružanje pomoći izbjeglim, prognanim i raseljenim licima. Saboru su sprisustvovali i brojni gosti iz susjednih opština iz javnog života kao i brojni privrednici.

Prije početka Sabora u zgradi opštine Drvar održan je kraći radni sastanak na kojem je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik upoznat sa trenutnom političkom i ekonomskom situacijom u ovoj opštini. Načelnik Broćeta istakao je probleme koji se odnose na zapošljavanje kao na dalje prisutan težak položaj Srba i njihov neravnopravan položaj u Kantonu 10, te je naglasio da je u toku realizacija projekta izgradnje centralnog spomen obilježja poginulim borcima u protklom otadžbinskom ratu. Predsjedni Dodik izrazio je zadovoljstvo što se planirani projekti realizuju i zahvalio se Srbiji na pomoći kuju pruža ovim povratničkim srpskim opštinama. Ovom sastanku prisustvovao je i Nikola Špirić kao i poslanik u Skupštini Kantona 10 Drago Puzigaća, ministri u Vladi Kantona 10 iz reda srpskog naroda Vasilija Broćeta, Miloš Bauk i Jovo Paripović, kao i načelnik opštine Glamoč Nebojša Radivojša.