OBILJEŽENA 74.GODIŠNJICA SLOMA DESENTA NA DRVAR

Građani Drvara i ove godine na svečan i dostojanstven način obilježili su 74.godišnjicu sloma fašističkog desanta na Drvar.

Nizom prigodnih manifestacija u petak 25.maja uz prisustvo brojnih gostiju sa prostora BiH i regiona, obilježen je jedan od značajnijih dana iz bogate antifašističke prošlosti Drvara.

Delegacije opštine Drvar i Istočni Drvar, predstavnici drvarske i brojnih drugih boračkih organizacija i antifašističkih udruženja, predstvnici političkih stranaka, kantonalne Vlade te delegacije opština iz okruženja, položili su vijence i cvijeće na ostatke porušenog Spomenika žrtvama fašističkog terora.

Nakon toga na platou ispod Titove pećine, u sklopu Spomen kompleksa “25.maj” održan je prigodni kulturno zabavni program.

Načelnik opštine Drvar Goran Broćeta prigodnim riječima pozdravio je prisutne goste koji su se u velikom broju sa svih prostora bivše Jugoslavije okupili ispod legendarne Titove pećine. U svom govoru načelnik Broćeta podsjetio je na herojske dane i brojne borce i civile koji su dali svoje živote kako bi se odbranili od fašizma, tog najvećeg zla u istoriji čovječanstva. Herojska borba drvarskog naroda ne smije se nikada zaboraviti, naglasio je Broćeta.

Posebno je bilo emotivno obraćanje Zdenka Duplančića borca I proleterske NOU brigade, jednog od rijetkih preživjelih učesnika u odbrani od fašističkog desanta na Drvar.

Duplančić je doputovao iz Beograda zajedno sa delegacijom 6.Ličke proleterske divizije “Nikola Tesla” i III krajiške brigade. Ove delegacije došle su u Drvar na obilježavanje 74.godišnjice sloma fašističkog desanta na Drvar.

Prije same manifestacije ove delegacije u svom kabinetu primio načenik opštine Goran Broćeta koji je izrazio poštovanje i posebnu zahvalnost na dolasku Zdenku Duplančiću u Drvar.

Svojim dolaskom na ovu godišnjicu i brojna antifašistička udruženja i boračke organizacije sa područja BiH i regiona, na taj način istakla su značaj borbe protiv fašizma u Drugom svjetkom ratu.

U sklopu obilježavanja, održan je i prigodni kulturno-zabavni program koji su izveli članovi AKUD-a “Mira Lukač”, Hor iz Banja Luke, te učenici osnovne škole kroz likovne radove, recitacije i prigode istorijske odlomke o samom desantu. Upriličena je i ulična trka, a najboljima dodjeljene su zahvalnice i prigodni pokloni.