Brojnim prigodnim manifestacijama obilježen je 27.juli – Dan opštine Drvar. Sve je počelo polaganjem vijenaca na porušeni Spomenik palim borcima i žrtvama fašističkog terora u Drugom svjetskom ratu. Vijence su položile delegacija opštine Drvar, zvanične delegacije iz Srbije na čelu sa Nikolom Selakovićem generalnim sekretarom predsjednika Vučića ,zatim Miladin Dragičević kao izaslanik predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović, ambasador Srbije u BiH Aleksandar Đorđević, BiH, boračke organizacije, zatim UABNOR-a Drvara, Istočnog Drvara, delegacije političkih stranka SNSD-a, DNS-a i SNS-a, gosti iz Rusije i brojni drugi pojedinci i udruženja.

Nakon toga je u Radničkom domu održana svečana sjednica Opštinskog vijeća na kojoj su pored odbornika prisustvovali i predsjednici Mjesnih zajednica i drugi gosti. Predsjednik OV Milan Kunić ukratko je upoznao prisustne sa brojnim odlukama koje je Vijeće donijelo, a posebno je istako Odluku o dodjeli javnih priznanja opštine Drvar za 2019.godinu. Načelnica Dušica Runic, govorila je aktuelnom trenutku i planovima za budućnost.

U sklopu obilježavanja Dana opštine održana je i Velika ulična trka, sa startom na Sportskom centu. A u popodnevnim satima u velikoj sali Radničkog doma održana je i Svečana akdemija. U prigodnom govoru načelnica Dušica Runić se ukratko osvrnula na 27.juli kao jedan od najznačajnijih datuma u bogatoj antifašističkoj istoriji našeg grada. Načelnica Runić , govorila je i o problemima sa kojima se opština Drvar usreće u svom radu ali i o aktivnostima koje se preduzimaju na rješavanju jednog od najvećih, a to je nezaposlenost.

Prigodnim govorom na Akademiji se prisutnima obratio i ministar u Vladi Republike Srpske Boris Pašalić, ističući da RS pomaže narod ovog kraja i da će to i činiti i u budućem periodu. Svečanoj akademiji prisustvovale su i gošće iz Rusije, iz grada Olenogorska i Murmenska i tom prilikom načelnici Drvara uručile Plaketu, te pročitale pismo gradonačelnika Olenogorska.

Potom je načelnica Runić dodjelila priznanja i to:

Plaketa počasni građanin opštine Drvar – Aleksandaru Vučiću, predsjedniku Republike Srbije, za izuetan doprinos i realizaciju projekata od značaja za opštinu Drvar. Plaketu je primio Nikola Selaković generalni sekretar predsjednika Vučića,koji se zahvalio na priznanju i rekao da je Drvar postao bogatiji za još jednog stanovnika, a to je počasni građanin Aleksandar Vučić. Srbija je pomagala srspski narod na ovim područjima a tako će biti i ubuduće. Za brojne infrastrukturne projekte Srbija će Drvaru donirati milion eura. Selaković je istako i dobre odnose Srbije i Srpske koji na najvišem nivou, a na kraju je posebno naglasio da je Drvar mjesto sa čestitim i divnim ljudima.

Plaketa opštine Drvar – prof.dr. Vladi Đajiću, generalnom direktoru UKC RS za nesebičnu pomoć građanima Drvara u ostvarivanju zdravstvenih usluga u medicinskim ustanovama RS,

Plaketa opštine Drvar: Udruženju Drvarčana u Beogradu, Udruženju Drvarčana u Novom Sadu, Udruženju građana “Moj Drvar” Banja Luka, za pomoć matičnoj opštini u organizaciji i realizaciji manifestacija od značaja za opštinu i za pomoć u realizaciji projekata u oblasti:kulture, sporta, obrazovanja i humanitarne djelatnosti,

Plaketa opštine Drvar – posthumno – Dimitrije Morača,

Zahvalnica opštine Drvar – Kompaniji M-TEL Banja Luka, za sveukupnu pomoć opštini Drvar i njenim građanima u svrhu opstanka i održivog razvoja,

Zahvalnica opštine Drvar: (sa novčanim iznosom od 500 KM) – Milici Polić, učeniku generacije u Srednjoj školi i Ireni Antunović učeniku generacije u Osnovnoj školi.

Načelnica Runić uručila je priznanje i Dušanu Bačkonju za doprinos Drvarčana koji žive u Kanadi.

Akademiji su pored domaćina prisustvovale brojne zvanice iz javnog, kulturnog i političkog života, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, predstavnici brojnih udruženja te gradova Bačke Palanke i Iriga.

Na Svečanoj akademiji priređen je bogat i veoma kvaliteta kulturno zabavni program uz učeše AKUD-a “Mira Lukač”, etno grupa “Uspomene” i “Carza”. Sa dvije narodne pjesme predstavile su se i gošće iz Rusije, te diplar iz Kikinde Milan Vašalić. Po završetku Akademije priređen je i prigodni koktel za sve goste i posjetioce.