Састанак начелнице са Вучићем и Додиком

У Козарској Дубици одржан је састанак предсједника Републике Србије Александра Вучића и предсједавајућег и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика са начелницима општина: Дрвар, Козарска Дубица, Невесиње и Костајница. Састанку је присуствовала предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић као и предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић док су у делегацији Србије били министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Србије Дарија Кисић Тепавчевић и министар унутрашњих послова у Влади Србије Александар Вулин.

Главна тема састанка биле су инвестиције Србије и Српске у четири неразвијене општине. Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да ће Србија издвојити 10 до 12 милиона евра за помоћ Дрвару, Костајници, Козарској Дубици и Невесињу те да ће дио помоћи бити у новцу а дио у пројектима. Вучич је истакао да је намијера Србије да суштински помогне како Републици Српској тако и српском народу гдје год да живи.

-Србија ће издвојити 10 до 12 милиона евра за четири мале општине, три у Републици Српској и једну у Федерацији БиХ. Србија ће на сваки начин помоћи да људи могу да живе боље, да могу да виде своју будућност на својим огњиштима. Захвалан сам Републици Српској што увек и без сујете и таштине разговара са нама и што довољно мудро и паметно траже. А ми, уколико смо у могућности, да привучемо стране директне инвестиције, јер наша намера није да показујемо да симболично присуствујемо, него да помогнемо Републици Српској и српском народу”- рекао је предсједник Вучић.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик,  захвалио се предсједнику Вучићу на помоћи и Републици Српској и општинама те његовом интересу и жељи да помогне у ријешавању тако важних питања.

Начелница општине Дрвар Душица Рунић је изјавила да је најављена помоћ од неизмјерног значаја те се захвалила предсједнику Вучићу за сву помоћ протеклих година. Начелница Рунић је додала да ће Србија помоћи Дрвару и у наредном периоду како савјетодавним услугама тако и финансијском подршком за реализацију пројеката који ће допринијети стабилизацији буџета.

– Србија је доста урадила за нашу општину у посљедње двије године, на чему смо неизмјерно захвални и испред нас је лијепа будућност која ће Дрварчанима осигурати останак на вјековним огњиштима. Фокус активности биће на заједничком проналажењу рјешења која ће резултовати позитивним ефектима на буџет наше општине и побољшање квалитета живота повратника – рекла је Рунићева.

На састанку је договорена и посјета делегација Републике Српске и Републике Србије Општини Дрвар.