GOSTI IZ SRBIJE KOD NAČELNIKA BROĆETE

USKORO KONZULARNI DANI U DRVARU

U subotu, 21.aprila Miodrag Linta zamjenik predsjednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Sukpštini Srbije, Marija Bakoč generalni konzul Srbije u Mostaru, Miloš Šašić predsjednik koalicije Udruženja izbjeglih Srba u Srbiji, posjetili su opštinu Drvar i tom prilikom sastali se sa načelnikom Goranom Broćetom.

Načelnik Broćeta goste iz Srbije upoznao je položajem Srba u Drvaru i Kantonu 10, kao i o trenutnoj političkoj i ekonomskoj situaciji na ovim prostorima.

U razgovoru je bilo riječi i o utrošku sredstava koje je Srbija dodjelila opštinama u Federaciji BiH u kojima žive Srbi, te je istaknuto da će se uskoro prići realizaciji djela tih sredsta kroz projekat asfaltiranja putnih pravaca.

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Skupštini Srbije Miodrag Linta istakao je potrebu nastavka sardanje, posebno sa aspekta poboljšanja položaja Srba u Drvaru i Kantonu 10 kao i na području cijele Federacije BiH gdje god ima Srba.

U ovim razgovorima načelnik Broćeta istakao je da se uskoro završavaju svi radovi na rekonstrukciji i obnovi Dječijeg vrtića. Drvar će nakon rata ponovo imati jednu ustanovu namjenjenu najmlađim sugrađanima, a sredstva za obnovu su obezbjeđena iz više izvora, a najveći dio stigao je iz Republike Srpske.

Konzul Srbije u Mostaru Marija Bakoč istakla je da će se uskoro nakon završetka potrebne procedure početi sa konzularnim danima u Drvaru. Na taj način, naglasila je konzul Marija Bakoč, građani Drvara i okolnih mjesta moći će na lak i jednostavan način da podnose zahtjeve za srbijansko državljanstvo kao i da rješavaju i sva ostala prava koja su za njih značajna. Na ovaj način će se obavljati svi poslovi do zvaničnog otvaranja konzularne kancelarije za koju je odluka još uvijek aktuelna.

Ovom sastanku prisustvovao je i načelnik opštine Glamoč Nebojša Radivojša.