EKONOMSKO JAČANJE POVRATNIKA

U okviru Regionalnog stambenog projekta (RHP), šezdeset osam korisnika povratnika u šest opština u BiH dobiće pomoć za održivost u okviru projekta “Integrisana podrška raseljenim osobama i izbjeglicama u Bosni i Hecegovini, Crnoj Gori i Srbiji”, koji provodi CRS donatorskim sredstvima Biroa za populaciju, izbjeglice i migracije Vlade SAD-a i uz sufinasiranje Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske i samih opština u kojima se provodi projekat.

Tim povodom u ponedjeljak 5.juna 2017.godine u opštini Drvar potpisan je tripartitni ugovor o dodjeli pomoći za 11 izabranih korisnika. Prilikom potpisivanja ugovora, načelnik opštine Goran Broćeta izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim uspješnom saradnjim sa CRS i naglasio potrebu nastavka ovakve i slične saradnje posebno iz razloga razvoja poljoprivredne proizvodnje kao jednog, od u posljednje vrijeme, glavnih načina obzbjeđivanja egistencije za mnoge mještane Drvara.

Od 11 korisnika ove pomoći , četiri su dobila steone junice, jedan priključak za traktor, a šest će koristiri novčanu pomoć. Ukupna vrijednost projekta je 35.957 KM. Nakon potisivanja ugovora o daonaciji tokom juna uslijediće isporuka pomoći za korisnike, te radionice iz oblasti poljoprivredne proizvodnje, a koje se odnose na nove tehnologije u proizvodnji voća i povrća, plasteničkoj proizvodnji, preradi mlijeka u uslovima seoskih domaćinstava, te značaju registracije poljoprivrednog gazdinstva. Bitno je istaći da opština Drvar u ovom projektu učestvuje u tehničkom i finansijskom smislu, i samim tim je povećan i broj korisnika koji su podržani u svom ekonomskom osnaživanju.