DANI SJEĆANJA U DRVARU

U Drvaru je u petak 13.septembra pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske održana centralna akademija “Dani sjećanja” u pomen na sve srpske žrtve stradale u ratovima tokom 20.vijeka, koji su ove godine posvećeni stradanju Srba u zapadnokrajiškim opštinama 1995.godine.

Svečanoj akademiji “Krajino moja” prisustvovali su srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sa najvišim zvaničnicima RS i Srbije, te časni oci Srpske pravoslavne crkve. Predsjenik Vučić posjetio je dječiji vrtić “Majka hrabrost”, a potom se sastao sa načelnicima opština Drvar, Grahovo, Glamoč i Petrovac, poslanicima u Parlamentarnoj skupštini BiH i delegatima u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Na akdemiji “Dani sjećanja” srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je građanima Drvara da će Republika Srpska i Srbija biti uz njih i u budućnosti. On je istako da je 13.septembar važan dan za srpski narod, “Istorijski ne samo zbog događaja 1995.godine nego zato što je ovdje danas predsjednik Srbije”, rekao je Dodik. Aleksandar Vučić je istekao da je ponosan što predstvalja Srbiju u ovom gradu u Federaciji BiH, jer zna koliko svi Srbi u BiH vole Srbiju. On je istakao da je iz Srbije za Drvar prebačeno milion maraka za ulaganja u najvažnije projekte od interesa za građane, uključujući vodovod, te za izmirivanje dugovanja koja opština nije mogla da pokrije. Srećan sam što sam ovdje, jer neko je rekao da sam prvi državnik iz Srbije koji je došao u Drvar. Vučić je stanovnicima Drvara poručio da ostanu na svojim ognjištima i naglasio da ovo nije kraj podrške Srbije.

Vučić je posjetio i Dječiji vrtić “Majka hrabrast” i poručio da će Srbija biti mnogo više uz narod ovog kraja nego ranije. Pomoć je upućena i u opštine Grahovo, Glamoč, i Petrovac.

Pozdravljajući visoke goste iz Republike Srpske i Srbije koje su predvodili Milorad Dodik i Aleksandar Vučić, načelnica opštine Drvara Dušica Runić istakla je da je Drvar srpsko svjetlo u Federaciji BiH i da je život Srba u FBiH neprestana borba. Zahvalila je Dodiku i Vučiću što zajedno sa ovim narodom obilježavaju sjećanje na stradale Srbe.

Akademija je počela intoniranje himni Republike Srpske i Srbije, a okupljenima se obratio i episkop Bihaćko-petrovačke eparhije otac Sergije, koji se zahvalio predsjednicima na podršci i pomoći koju pružaju srpskim opštinama u Federaciji BiH. Akademiji su prisustvovali brojni visoki zvaničnici Republike Srpske i Srbije.

U bogatom kulturno zabavnom programu učestvovali su hor i tamburaši i iz Banja Luke, te lokalna kulturno umjetnička društva.