DANI DRVARSKE DRENJINE

U subotu je na platou “Spomen kompleksa 25.maj” – Titova pećina održana tradicionalna manifestacija “Dani drvarske drenjine”.


Ovo je devetnaesta Drenjijada koja je ove godine održana u posebnim uslovima zbog virusa korona i uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera. Iz tih razloga, na manifestaciji je učestvovao manji broj izlagača, posebno onih koji su dolazili iz drugih gradova.
Načelnica opštine Dušica Runić otvorila je manifestaciju i svima zaželjela dobrodošlicu na “Drenjijadu”, koja se ove godine, kako je istakla, održava u specifičnim uslovima. Želje li smo da očuvamo tradiciju, iako u skromnijim uslovima nego ranije, ipak smo uspjeli da organizujemo “Drenjijadu” jer ova manifestacija nam znači puno, ona je postala simbol Drvara, naglasila je načelnica Runić. I ove godine vrijedne ruke Drvarčanki pokazale su svoje proizvode od drenjine kojima brojne porodice upotpunjuju kućni budžet.
Ono što je posebno značajno , istakla je načelnica Runić je da će se uskoro brendirati mućeni pekmez od drenjine, a potom će se voditi aktivnosti na brendiranju soka od drenjine-imbera i rakije drenje.
U saradnji sa predsjednikom Udruženja “Drvarska drenjina” Zoranom Pećancem, načelnica Runić posthumno je odlikovala Velimira Kunića, zbog njegovog velikog doprinosa razvoju i obnovi Drvara, te je naglasila da će se pokrenuti inicijativa da Dom kulture dobije ime Velimir Kunić.


Obraćajući se na ovoj Privredno-turističkoj manifestaciji pomoćnik ministra vodoprivrede, poljoprivrede i šumarstva Republike Srpske Goran Bursać je rekao da će mućeni pekmez od drenjine kao jedinstven proizvod poslije zaštite geografskog porijekla naći svoje mjesto na mnogim tržištima.
Ovogodišnjoj “Drenjijadi”prisustvala je i šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać.
Opština Drvar nagradila je tri izlagača, a nagrade su uručene Iliji Pećancu, Leli Jović i Silvi Jovandić.


Manifestaciji su prisustvovali predstavnici udruženja Drvarčana iz Banja Luke i Novog Sada, direktor vojvođanskog Fonda za pružanje pomoći izbjeglim, prognanim i raseljenim licima Duško Ćutilo, delegati u Domu naroda FBiH i ministri u Vladi Kantona 10, i načelnik opštine Petrovac-Drinić Milan Grbić, te brojni drugi gosti iz okruženja i Srbije.