DANI DRVARSKE DRENJINE

Tradicionalna 16. Privredno-turistička manifestacija “Dani drvarske drenjine” održana je u subotu 14.10.2017.godine na platou Spomen kompleksa Muzej “25.maj”.

Ovogodišnju “Drenjijadu” otvorio je načelnik opštine Goran Broćeta, a prisutnima su se obratili i Zoran Pećanac, predsjednik Udruženja “Drvarska drenjina” i jedan od idejnih tvoraca ove manifestacije, a u ime Vlade Kantona 10 pozdravne riječi uputio je i ministar privrede Miloš Bauk.

Manifestacija je okupila veliki broj izlagača, a na bogatim štandovima ponuđeni su raznorazni proizvodi od drenjine, u prvom redu rakija drenja, zatim sok-imber, razni likeri, pekmezi i ostale prerađevine od ove, nadaleko čuvene voćke.

Na ovoj manifestaciji učešće su uzeli i izlagači zdrave hrane i eko proizvoda iz drugih opština BiH i okruženja. Na ovaj način “Drenjijada” je potvrdila svoj sajamski karakter kao regionalna manifestacija sa jedinstvenim autentičnim drvarskim proizvodom od drenjine.

Među gostima iz cijele BiH i regije bili su i brojni predstavnici bh.političkog i javnog života, kao i dragi gosti iz Bačke Palanke, Iriga, Nikšića, Laktaša, Srpca, Gradiške, susjednih opština i drugih mjesta.

Među gostima je bila i nekad veoma popularna pop pjevačica Ismeta Dervoz koja je ispred Vijeća Evrope u subotu učestvovala u radu radionice koja je održana u Radničkom domu-Domu kulture, a potom je sa mladima Drvara koji učestvuju u realizaciji projekta “Jačanje položaja mladih u lokalnim zajednicama” obišla “Drenjijadu”.

Organizatori manifestacije su opština Drvar i Udruženje “Drvarska drenjina” i JU “Centar za kulturu i sport”.

U bogatom kulturno zabavnom programu učestvovala su kulturno u mjetnička društva iz Glamoča, Brezičana, Krajišnika, domaćin KUD”Mira Lukač”, te pjevačke grupe “Kapi zavičaja, “Zvuci Klekovače”, dvije učenice iz Petrovca sa etno pjesmama.

Svoj doprinos ovoj manifestaciji da li su i čenici Osnovne i Srednje škole kroz brojna takmičenja u ispijanju soka od drenjine, jedenju krofni i drugim proizvodina od drenjine, likovne radove i uređene štandove posvećene drenjini, a zašta su dobili i priznanja koja im je uručio načelnik Broćeta.