Обиљежено 80 година од подизања устанка у Дрвару

Полагањем вијенаца на Споменику жртвама фашистичког терора и свечаном академијом обиљежена је јубиларна осамдесета годишњица од подизања устанка у Дрвару. Вијенце су положиле делегације антифашиста из БиХ, Србије, Словеније, Аустрије,  представници општинске власти, посланици из реда српског народа у Скупштини Кантона 10 те представници политичких странака.

Начелница Општине Дрвар Душица Рунић и предсједник Општинског вијећа Дрвар Милош Краљ полажу вијенац

Након полагања вијенаца неколико стотина поштовалаца антифашистичке борбе са транспарентима и партизанским пјесмама прошетало је Титовом улицом до Радничког дома гдје је одржана свечана академија.

На свечаној академији је приказан филм о историји Дрвара од 1941. до 1996. године, а Дан устанка је обиљежен уз културно-умјетнички програм. Наступали су АКУД-Мира Лукач, етно ансамбл „Успомене“. Пристигле госте је на академији поздравила начелница Општине Дрвар Душица Рунић која је истакла да јој је част што је Дрвар домаћин многим антифашистима из свих крајева бивше Југославије.

-Драги пријатељи, другови и другарице, даме и господо. Поздрављам вас у име Општине Дрвар и у своје лично име. 27. јули 1941. представља један од најзачајнијих и најсвјетлијих дана у историји нашег града али и читаве БиХ. Те давне 1941. године Дрварчани су дигли свој глас против окупатора и јуначки извојевали побједу над фашистима. Дрварчани су тада показали нешто што је мало ко могао да понуди историји.

Начелница Општине Дрвар Душица Рунић је у свом говору напоменула да је Дрвар једини град у бившој Југославији имао титулу града хероја те да су Дрварчани ратовали против фашиста гдје год је било потребно. Начелница Рунић се осврнула на храброст народних хероја које је дао Дрвар те се посебно осврнула на херојине Марију Бурсаћ и Мику Боснић која је била најмлађи народни херој у Југославији.

Начелница Општине Дрвар Душица Рунић истакла је значај подизања устанка те је подсјетила на
храброст Дрварчана и на народне хероје које је дао Дрвар

-Никада не смијемо заборавити страдалничку али и херојску улогу нашег народа у борби против фашизма и нацизма. Сви заједно треба да његујемо антифашистичку традицију. Наша је дужност и обавеза очување славне антифашистичке борбе коју треба с поносом да преносимо на будуће генерације, да не заборављамо своју прошлост али исто тако морамо преузети одговорност за садашњост и будућност- изјавила је начелница Општине Дрвар Душица Рунић на академији.

Сеад Ђулић предсједник САБНОР-а БиХ рекао је у свом говору на свечаној академији  да се треба сјећати 27. јула 1941. године али да треба мислити на 2041. годину, мислити на будућност.

-Сјећање је јако важно али ми данас живимо у врло бременитом времену у земљи у којој се подгријава мржа, неповјерење и неразумјевање. Хајде да ми ово сјећање искористимо као надахнуће и да данас препознамо модерне облике неофашизма. Хајде да и ми добијемо своје битке као што су их добили устаници. Сретни смо што су нам даровали слободу- изјавио је Ђулић. 

Сеад Ђулић предсједник САБНОР-а БиХ на свечаној академији у Дрвару



Након свечане академије гости су се упутили према Титовој пећини гдје је традиционално организован пасуљ. Антифашисти широм бивше Југославије обишли су Титову пећину и Музеј те се присјетили славне прошлости Народноослободилачке борбе.