Обавјештење грађанима везано за лијечење у здравственим установама у Републици Српској

Обавјештавамо грађане да Протокол о лијечењу пацијената у Универзитетско-клиничком центру Републике Српске за три повратничке општине Дрвар, Босанско Грахово и Гламоч који је потписан 29.09.2022. године између ових општина, Министарства здравља и социјалне заштите РС, Републичког секретаријата за расељена лица и миграције и Универзитетско Клиничког Центра РС, важи и функционише.

Пацијент уз упутницу из Дома здравља Дрвар одлази на лијечење у УКЦ РС. Управа ове Јавне здравствене установе за пацијента шаље сву неопходну документацију у Дом здравља Дрвар, који потом треба да затражи сагласност за пацијента од кантоналног Завода за здравствено осигурање и Комисије за ванкантонално лијечење.

Уколико за услуге које тражите добијете сагласност из Кантона, трошкове лијечења сноси Завод за здравствено осигурање Кантона 10.

Уколико Кантон одбије дати сагласност за лијечење у РС, трошкове лијечења сноси Влада Републике Српске преко Републичког секретаријата за расељена лица и миграције у чијем буџету су обезбјеђена средства за плаћање ових здравствених услуга што је и дефинисано потписаним Протоколом.