Завршена четврта ванредна сједница Општинског вијећа

Дана 10. фебруара 2022. године, почела је 4. ванредна сједница Општинског вијећа Дрвар. Сједницом је предсједавао предсједник Општинског вијећа Дрвар, Милош Краљ, који је приликом отварања сједнице поздравио све присутне те замолио стручну службу ОВ да изврши прозивку. Након прозивке предсједник ОВ је утврдио да постоји кворум за рад и одлучивање пошто је утврђено присуство 16 од укупно 17 одборника. Сједници је присуствовала и начелница Општине Дрвар, Душица Рунић.

Већ на самом почетку сједнице, одборница СНСД-а Вања Крнета затражила је образложење зашто сједници не присуствује секретар Општинског вијећа те навела да је правна потпора потребна, а са њом се сложио и одборник ХДЗ-а БиХ Стијепо Вуканчић који је затражио помјерање сједнице. Предсједник ОВ Милош Краљ је приједлог дао на изјашњавање али пошто приједлог није добио потребну већину сједница је настављена.

Предсједник ОВ је прочитао дневни ред који се састојао од 4 тачке и отворио је расправу. За ријеч се јавио одборник СНС-а ФБиХ Мирослав Јаглица који је предложио да се у дневни ред као пета тачка уврсти: Приједлог Одлуке о давању сагласности на Статут о измјенама и допунама Статута ЈП „Радио станица Дрвар.“ Одборница СНСД-а Вања Крнета се јавила за ријеч и указала на пропусте који се односе на материјал који одборницима није достављен. Предсједник ОВ Милош Краљ је приједлог одборника Јаглице дао на изјашњавање те је исти усвојен са 9 гласова „за“ и 7 гласова „против“ чиме је овај приједлог уврштен у дневни ред.

Предсједник ОВ је ставио приједлог дневног реда са измјенама и допунама на изјашњавање. Након извршеног гласања предсједник ОВ је утврдио да је 9 одборника гласало „за“ а 7 „против“ те  да је усвојен сљедећи

Дневни ред:

1.Приједлог Одлуке о покретању поступка опозива Општинског начелника Општине Дрвар

2.Приједлог Одлуке о именовању комисије за провођење поступка опозива Општинског начелника Општине Дрвар

3. Захтјев за преиспитивање Одлуке закључка број 02-04-326/22 од 2.2.2022.

4. Захтјев за преиспитивање одлуке број 02-04-327/22 од 2.2.2022.

5. Приједлог Одлуке о давању сагласности на Статут о измјенама и допунама Статута ЈП „Радио станица Дрвар.“

.

Предсједник ОВ отворио је расправу за прву тачку дневног реда. Одборница Вања Крнета је затражила паузу у име клуба СНСД-а и затражила доставу материјала који се односи на пету тачку дневног ред чиме је усљедила пауза у трајању од 15 минута. Сједница је настављена након паузе након чега је стручна служба ОВ је извршила прозивку и утврдила присуство 16 од 17 одборника.

Прву тачку дневног реда:  Приједлог Одлуке о покретању поступка опозива Општинског начелника Општине Дрвар, укратко је образложио одборник СНС-а ФБиХ Мирослав Јаглица као предлагач, након чега је предсједник ОВ Милош Краљ овај приједлог ставио на разматрање.

Начелница Општине Душица Рунић је затражила ријеч те је упитала предлагача као и предсједника ОВ из којег буџетског кода су мислили  издвојити средства за референдум, али на питање није било конкретног одговора. Одборник Јаглица је навео да начелница Општине прави непотребан трошак по питању референдума јер није поднијела оставку на коју ју је неколицина одборника позивала. У свом одговору начелница је истакла да нису постојали разлози за оставку и да има обавезу према народу који јој је указао повјерење на претходним локалним изборима. Говорећи о опозиву, начелница је навела да већина у Општинском вијећу неозбиљно поступа према пруженој руци Републике Српске и Републике Србије. Начелница је посебно негодовала због укидања социјалне помоћи за угрожене становнике Дрвара, Грахова и Гламоча која се спроводи кроз сарадњу одборничке већине и надлежног кантоналног министарства. Начелница Рунић је нагласила да неће дозволити да Дрвар буде таоц појединаца и њихових налогодаваца из Дувна. Након тога, начелница је затражила од одборника који су за опозив да појединачно образложе разлоге, али одборници нису имали спреман одговор те се нису ни изјаснили на тај начин.

Одборник Јаглица је одбацио наведене тврдње као нетачне. У расправу се укључио и предсједник ОВ Милош Краљ који је казао начелници да би боље резултате остварила када не би била у СНСД-у док је начелница Општине у свом одговору навела да су овом констатацијом  разоткрили стварне разлоге опозива.

Одборник Милан Балабан је истакао да су три одборника (Милош Краљ, Раденко Шево и Стеван Марић)  добили мандат на листи СНСД-а којег сада критикују те да начелница Рунић  има визуију, одлично ради посао у интересу грађана и да Дрвар никада није имао бољег начелника.

Након расправе предсједник ОВ Милош Краљ је одборницима дао на изјашњавање: Приједлог Одлуке о покретању поступка опозива Општинског начелника Општине Дрвар те је исти усвојен са 9 гласова док је 7 одборника било против. Након усвајања прве прешло се на другу тачку дневног реда.

Предсједник Комисије за избор, именовања и административне послове Општине Дрвар Милан Кунић, образлажући другу тачку дневног реда истакао је да је комисија донијела закључак да се предложе 3 члана комисије за провођење референдума те да је на вијећу да донесе коначну одлуку. Предсједник ОВ је отворио расправу а за ријеч се јавила одборница Крнета која је предложила као бољу опцију да Општинска изборна комисија проведе референдум али њен приједлог није добио потребну већину у Општинском вијећу.

Клуб одборника СНС-ФБиХ предложио је у комисију три члана: Мариту Бурсаћ (предсједник), Милана Векића и Сању Грујић као чланове. За овакав приједлог је гласало 9 одборника те је исти усвојен. Одборници СНСД-а су негодовали јер се на овакав начин створила једностраначка комисија те су изразили забринутост за њену објективност.

Након усвајања друге тачке дневног реда предсједник ОВ Милош Краљ је прекинуо сједницу.

Четврта ванредна сједница Општинског вијећа Дрвар, настављена је 17. фебруара 2022. године у просторијама Општине Дрвар – сала за састанке. Стручна служба ОВ је извршила прозивку те је утврдила присуство 16 од 17 одборника након чега је предсједник ОВ Милош Краљ истакао да су остварени услови за њен наставак.

Начелница Општине као предлагач Захтјева за преиспитивање Одлуке закључка број 02-04-326/22 од 2.2.2022 укратко се обратила одборницима. Образлажући захтјев, начелница је истакла да је раније поднесена иницијатива за покретање опозива урађена мимо Пословника Општинског вијећа Општине Дрвар и мимо Закона о избору, престанку мандата, опозиву и замјени начелника општина ФБиХ. Већинском одлуком у ОВ захтјев је одбијен.

Одборници нису прихватили ни Захтјев за преиспитивање одлуке број 02-04-327/22 од 2.2.2022. који се односи на не прихватање изборних резултата за Савјет мјесних заједница од стране Општинског вијећа. Као предлагач, начелница је навела да нити једним статутарним прописом није предвиђено да се резултати избора за чланове савјета мјесних заједница морају накнадно потврдити од стране ОВ. Начелница је истакла да ОВ изиграва вољу грађана. Начелница је затражила одговор од одборничке већине да објасне који је сазив валидан у мјесним заједницама. Без икаквог одговора 9 одборника је одбацило Захтјев за преиспитивање одлуке број 02-04-327/22 од 2.2.2022.

Предсједник ОВ Милош Краљ је прешао на пету тачку дневног реда: Приједлог Одлуке о давању сагласности на Статут о измјенама и допунама Статута ЈП „Радио станица Дрвар.“ По овој тачки присутнима су се обратили одборник Јаглица и Милован Бјељац, директор радија. Бјељац је презентовао успјешне резултате „Радио станице Дрвар“ те је критиковао приједлог одборника Јаглице. Након излагања и краће расправе предсједник ОВ је дао Приједлог на гласање те је исти усвојен са 9 гласова. Након усвајања предсједник ОВ је закључио сједницу.