Свечано обиљежен Дан општине!

Бројним пригодним манифестацијама јуче је обиљежен Дан општине. Програм је почео полагањем вијенаца на остацима „Споменика жртвама фашистичког терора“ а вијенце су положиле делегације антифашиста из земље и региона, представници општине и политичких странака. У склопу обиљежавања 27. јула, Дана општине Дрвар у ЈУ “Центар за културу и спорт” Дрвар одржана је и промоција фотомонографије о Дрвару аутора Драге Трнинића.

Свечана академија као централна манифестација и ове године одржана је у биоскопској сали Радничког дома, на којој су додјељене плакете и захвалнице заслужним организацијама и појединцима за изузетан допринос у развоју општине и за резултате постигнуте у области научних, спортских, здравствених, образовних, привредних и културних дјелатности. У културно-умјетничком дијелу програмa наступили су Етно ансамбл “Успомене”, етно група “Царза” и АКУД “Мира Лукач. . Уз богат културно-умјетнички програм и евоцирање успомена на претходну годину приказан је и филм у којем су побројане најзначајније активности које су реализоване у претходној 2021. години. Академији је присуствовaла министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије Дарија Кисић.

Пригодним говором на Академији, присутнима се обратила начелница Општине, Душица Рунић. Начелница је поздравила све присутне:

-Посебна ми је част да вас поздравим и пожелим вам добродошлицу на Свечану академију, којом данас обиљежавамо Дан општине и један од најзначајнијих датума у антифашистичкој историји наше општине. На данашњи дан прије 81. годину, у Дрвару је изведена прва устаничка акција којом је народ започео оружану борбу против фашистичког окупатора и његових савезника у Другом свјетском рату. Прошлост је оставила дубоке ожиљке у нашем малом граду али храбри Дрварчани и даље корачају борећи се за бољу будућност, борећи се за нашу дјецу- истакла је начелница Рунић.

Начелница Рунић је нагласила да све побједе како велике тако и мале буде ентузијазам и дају снагу да се иде напријед и да се гради Дрвар, као мјесто какво волимо и заслужујемо.

-Желимо да Дрвар постане значајан туристички и културни центар, да остане град са добрим домаћинима, да сачувамо традицију и очувамо богомдану природу у којој наши грађани и гости могу уживати. Наставићемо радити на рјешавању многобројних проблема попут незапослености, бриге о старим и немоћним. Радићемо на реорганизацији и успостављању нових и ефикаснијих система који треба да подрже борбу за свако радно мјесто- рекла је начелница Рунић.

На Свечаној академији, присутнима се обратила и Дарија Кисић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије која је овом приликом свим Дрварчанима честитала празник.

-Велика ми је част што сам данас у прилици да вас поздравим у име председника Републике Србије Александра Вучића и да присуствујем обележавању Дана општине Дрвар. На данашњи дан пре 81. годину, наши храбри и славни преци подигли су се против окупатора. Други светски рат је остао забележен као једна од најтрагичнијих али и најславнијих етапа у нашој историји у којој је српски народ поднео највећу жртву за слободу и мир као највеће вредности човечанства – нагласила је министарка.

Министарка Кисић је такође истакла да су мир, слобода, правда и добросусједски односи идеали уз које српски народ чврсто стоји и данас, уз истовремено сећање на све оне који су своје животе дали за слободу у којој данас живимо.

-Сећајући се наших славних предака, њихове борбе и херојских дела за ослобођење од највећег зла, чувамо свој идентитет и нашу историју како би садашња и будућа поколења знала да су принципи мира, разумевања, толеранције и сарадње најузвишенији принципи на којима треба да почива свако друштво. Управо због тога што је наш народ поднео велику жртву, што смо увек били на правој страни историје, на страни слободе, правде, што смо се увек супротстављали сваком облику фашизма, данас поручујемо да ће Србија и српски народ ма где год живео увек поштовати друге али да никада неће дати своје – истакла је министарка Кисић у свом говору.

Министарка Кисић је овом приликом нагрђена високим општинским одликовањем, грбом општине, који јој је уручен од стране начелнице Рунић.

Начелница Општине Дрвар Душица Рунић је посебно поздравила добитнике општинских призања те је истакла да је свако од награђених у оквиру својих домена допринјео развоју Дрвара и прославио име и углед Дрвара. На свечаној академији начелница Општине Дрвар Душица Рунић и предсједник Општинског вијећа Дрвар Милош Краљ, уручили су признања у категорији „плакета“ и „захвалница“ заслужним појединцима и колективима који су допринјели у раду локалне заједнице.

Добитници овогодишњих општинских признања у категорији „Плакета“ су:

-Карате клуб „Дрвар“, за изузетан дугогодишњи рад и допринос у развоју спорта у општини Дрвар и афирмацији општине у области спорта на ширем нивоу,

-Дмитар Марчета, постхумно, за изузетне спортске резултате у атлетици којима је дао поринос у афирмацији општине Дрвар,

-Жарко Бошњак, полицијски службеник, за изузетну храброст, хуманост и професионализам,

-Нада Чеко, за 50 година у АКУД-у „Мира Лукач“ Дрвар и несебичан рад у очувању традиције нашег краја и немјерљив допринос у очувању народних ношњи као традиционалних вриједности,

-Љубиша Мијаџевић, за дугогодишњи аматерски и професионални рад у АКУД „Мира Лукач“ Дрвар и изузетан допринос у ауторским дјелима из области традиционалне музике и кореографије,

Добитници овогодишњих општинских признања у категорији „Захвалница“ су:

-Мр Јованка Сабљић за изузетан рад и допринос на заштити географског поријекла производа од дрењине,

-Етно ансамбл Успомене, за несебичан рад у очувању изворне традиције пјесама и музике нашег краја као и извођењу традиционалних пјесама словенски народа,

-Лена Шобот, за спортске резултате у џудо спорту и доприносу промоције спорта међу дјецом и омладином.

И ове године, захвалнице и новчане награде су додјељене ученицима генерације 2021/22. године, а добитници су:  Јована Вуцеља, ученик генерације у ОШ „Дрвар“, Александра Алексић, ученик генерације- гимназије СШ „Дрвар“ и Милица Михајловић ученик генерације- економски техничар СШ „Дрвар“.