Свечаном академијом обиљежен Дан општине Дрвар

Поводом обиљежавања Дана општине Дрвар, у кино-сали Радничког дома одржана је свечана академија на којој су додјељене плакете и захвалнице заслужним организацијама и појединцима за изузетан допринос у развоју општине и за резултате постигнуте у области научних, спортских, здравствених, образовних, привредних и културних дјелатности.
Свечану академију уз присуство више стотина грађана увеличали су и угледни гости из друштвено-политичког и вјерског живота. Академији је присуствовао и потпредсједник Владе и министар одбране Србије др Небојша Стефановић. Уз богат културно-умјетнички програм и евоцирање успомена на претходну годину приказан је и филм у којем су побројане најзначајније активности које су реализоване у претходној 2020. години.

На свечаној академији присутнима се обратила начелница Општине Дрвар Душица Рунић која је поздравила све присутне госте и пријатеље из Србије, конзуларна представништва, министра Стефановића као и добитнике највиших општинских признања.
Присјећајући се 27. јула 1941. године, начелница Рунић је истакла да су Дрварчани показали неизмјерну храброст подигавши прву устаничку акцију против фашистичког окупатора и њихових савезника како би се изборили за слободу.
Начелница Рунић је нагласила да је упркос пандемији која је задесила читав свијет Општина Дрвар остварила бројне успјехе.
„Протекли период и ситуација проузрокована вирусом корона у којој се нашао читав свијет није био лак али трудили смо се да урадимо све што је у нашој моћи како би у нашој општини створили услове за живот достојан човјека. У наредном периоду значајна пажња биће усмјерена на наставак активности за консолидацију општинског буџета као и инфрастуктурним пројектима који су неопходни и који ће нам омогућити боље економске и егзистенцијалне услове.“
Начелница Рунић је истакла да Дрвар има велику подршку Републике Србије и Републике Српске, предсједника Србије Александра Вучића и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика те им се овим путем захвалила рекавши да се грађани Дрвара уз помоћ Србије и Српске могу надати бољој и свјетлијој будућности. Начелница Рунић се такође захвалила свима који свакодневно дају свој допринос да Дрвар постане бољи те је позвале све да се окупе око једног императива – Дрвара.

“Данас на овој академији на Дан општине, на Дан устанка, позивам вас све да устанемо како би заједничким снагама озбиљно и одговорно радили за добробит свих грађана Дрвара. Нека нам овај дан буде прилика за заједничко разумијевање и рад на општем добру. Позивам вас да се сви окупимо око једног императива око Дрвара, да се удружимо за наша огњишта, за Дрвар каквог сви желимо и да заједно корачамо путевима које ћемо градити, да се заједно боримо за свако ново радно мјесто, сваку породицу и за сваког човјека који се одважио да живи у Дрвару. Желим да стварамо бољу будућност за све нас који живимо овдје али и за све оне који су отишли да имају гдје да се врате” – изјавила је начелница Општине Дрвар Душица Рунић.

Министар Стефановић је истакао да је велика част бити у Дрвару поводом значајног јубилеја рекавши да српски народ треба бити поносан на своју антифашистичку прошлост.

„Нема много градова, нема много народа у свету који имају такву историју и традицију. Овај дан који обележавате као Дан општине Дрвар и почетак борбе против фашизма велики је и значајан датум зато што је народ овог краја, српски народ пре свега, устао да се бори, подигао се да покаже да је слободарски и да је спреман и да да свој живот да одбрани своја огњишта. Данас можемо да кажемо да смо доследни антифашизму и да смо поносни и на наше баке и деке и на наше претке који су се борили” – истакао је министар Стефановић.
Министар Стефановић је нагласио да је Србија данас економски јача захваљујући реформама које је провео предсједник Вучић те да је због тога у могућности помоћи српском народу гдје год да живи. Министар Стефановић је рекао да је Србија до сада инвестирала око 2 милиона евра у Дрвар и да ће у наредном периоду и даље помагати Дрвару.
„До сада смо инвестирали око 2 милиона евра у Дрвар и хоћемо да наставимо инвестиције. Заједно са начелницом општине, заједно са вама са нашим народом хоћемо да разговарамао шта је то што је најважније, наравно, да се повећају примања да ви живите боље да ваша деца живе боље. Спремни смо да радимо и спремни смо да заједнички учествујемо у стварању боље будућности. То јесте порука председника Вучића. Видели сте колико је министара Владе Србије долазило да покажемо да та брига за Дрвар и за људе који овде живе мора да буде стална.“-рекао је министар Стефановић.

У име грађана Дрвара, начелница Општине Дрвар Душица Рунић уручила је грб Општине Дрвар министру одбране у Влади Србије Небојши Стефановићу.
Министар Стефановић је приликом посјете Дрвару обишао
и Спомен-обиљежје палим борцима у Одбрамбено-отаџбинском рату 1992-1995. године
.

Начелница Општине Дрвар Душица Рунић је посебно поздравила добитнике највиших општинских призања те је истакла да је свако од награђених у оквиру својих домена допринјео развоју Дрвара и прославио име и углед Дрвара широм свијета. „Ово је наш скроман начин да вам се одужимо“- истакла је начелница Рунић. На свечаној академији начелница Општине Дрвар Душица Рунић и предсједник Општинског вијећа Дрвар Милош Краљ, уручили су признања у категорији „плакета“ и „захвалница“ заслужним појединцима и колективима који су допринјели у раду локалне заједнице. Добитници овогодишњих општинских признања су:

Добитници јавног признања „ПЛАКЕТА ОПШТИНЕ ДРВАР „ су:
ЈУ Дом здравља „Дрвар“ у Дрвару за изузетан рад и дјела од општег интереса за становнике општине Дрвар у области здравста са посебним доприносом у адекватној здравственој заштити грађана током пандемије вируса Корона

Г-ђа Слободанка Грубор за изузетан рад, залагање и допринос у области образовања, друштвено – политичког живота и побољшању услова живота пензинера кроз Удружење пензионера Дрвар .
Петар Пећанац, за изузетан резултат у алпинизму чиме даје посебан допринос промоцији и афирмацији општине Дрвар као и промоцији туристичких потенцијала Општине Дрвар.
Андреа Арсовић за изузетне спортске резултате у стрељаштву чиме даје посебан допринос промоцији и афирмацији општине Дрвар.
Милан Родић за изузетне спортске резултате у фудбалу чиме даје посебан допринос промоцији и афирмацији општине Дрвар.
Милан (Мићо) Бабић, постхумно, за изузетан хуманитарни рад и допринос дат у области привреде на подручју општине Дрвар .
Љиљана Радујко, постхумно, за изузетан хуманитарни рад на подручју општине Дрвар.

Добитници јавног признања „ЗАХВАЛНИЦА ОПШТИНЕ ДРВАР „ су:
Планинарско друштво „13 Рунолиста” Дрвар, за изузетан допринос у хуманитарним и добротворним акцијама, за дјела у области заштите околине и допринос дат на унапређењу хуманијег живљења на подручју општине Дрвар.
Др Снежана Кутлешић Стевић за несебично залагање и пружање специјалистичких услуга грађанима Дрвара и посебан допринос у хуманитарном раду за дјецу Дрвара и лица са инвалидитетом.
Богдана Боснић за несебично залагање и пружање медицинске и људске подршке у свом раду а посебно у вријеме пандемије вируса Корона.
Душка Шипка за посебне спортске резултате у каратеу и допринос промоцији спорта међу дјецом и омладином општине Дрвар
Сташа Матерић, ђак генерације у школској 2020/21 у Основној школи „Дрвар“ из Дрвара
Милица Папак, ђак генерације у школској 2020/21.години, опћа/општа Гимназија и
Малина Трикић, ђак генерације у школској 2020/21 години, економски техничар.

Општински начелник је додијелио и захвалницу Црвеном крсту Општине Дрвар за изузетан допринос у остваривању хуманитарних циљева и помоћи у области социјалне и здравствене заштите, учешћа у хуманитарним и добротворним акцијама, посебно за ангажман током пандемије корона вируса уз несебичан рад волонтера. Секретар Црвеног крста Општине Дрвар Гордана Миљевић се посебно захвалила начелници Општине Дрвар Душици Рунић јер је препознала рад и улогу Црвеног крста те је истакла да је захвалница подстрек да Црвени крст још више и преданије ради у корист свих становника Дрвара којима је помоћ потребна.