Потписани уговори о суфинансирању инфраструктурних пројеката

У уторак 14. септембра начелници општина Дрвар, Гламоч и Босанско Грахово и  представник Удружења „Огњиште“ из Губина у  Ливну, Федерација БиХ,  потписали су са вршиоцем дужности директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције, Љубом Нинковићем,  уговоре о суфинансирању инфраструктурних пројеката у укупној вриједности од 175.000 КМ. 

Начелница Општине Дрвар, Душица Рунић, рекла је да је са Секретаријатом потписан Уговор о спровођењу мјера енергетске ефикасности на објекту општинске управе чија је вриједност 55.000 КМ. 

„Намјена ових средстава је да их удружимо с другим средствима како бисмо могли да завршимо прву фазу енергетске ефикасности зграде Општине Дрвар. Овим путем захваљујем се Влади Републике Српске и Секретаријату на издвојеним средствима са апелом да се се у наредним годинама буџет овог Секретаријата повећа јер повратници у ФБиХ могу једино кроз ову институцију да аплицирају и да рјешавају своја многобројна питања и проблеме“, изјавила је начелница Рунић.

Нинковић је након потписивања уговора рекао да се ради о пројектима на побољшању услова живота у повратничким насељима.

„Живот не може да чека и без обзира на све недаће с којима се суочавамо, прије свега мислим и на вирус корона и све послијератне догађаје који су онемогућили неки нормалан живот, морамо да наставимо да радимо на побољшању тих услова“, рекао је Нинковић. 

Нинковић је рекао да је ово доказ да Влада Републике Српске мисли на повратнике на територији Федерације БиХ и да је данас разговарано и о оним пројектима који треба да се нађу у наредној години као приједлог према Влади Републике Српске. Такође је додао да је Влада РС у протеклих пет година у ове четири општине уложила преко три милиона КМ и највише улагања се односи на инфраструктурне пројекте, на обнову и реконструкцију друштвених домова, електрификацију улица, обнову вјерских објеката и помоћ физичким лицима кроз одрживи повратак.

Начелник Општине Гламоч, Небојша Радивојша, је истакао да је са Секретаријатом потписан Уговор о реконструкцији и асфалтирању локалног пута у насељу Подградина и дио Улице Јунуза Дурута у износу од 65.000 КМ. Између Општине Босанско Грахово и Секретаријата потписан је Уговор о наставку електрификације села Стожишта у износу од 40.000 КМ. Начелник Општине Босанско Грахово Урош Ђуран, је истакао да засеок у селу Стожиште има седам кућа које сада треба снабдјети са струјом, додавши да је овај засеок прије рата имао струју, док од рата на овамо нису имали струје. Предсједник Скупштине удружења „Огњиште“ у Губину у општини Ливно, Недељко Вуковљак, рекао је да је с Нинковићем потписао уговор вриједан 15.000 КМ за изградњу Црквеног народног дома у овом селу.