Освештан и откривен Споменик палим борцима и цивилним жртвама рата

У организацији Општинске борачке организације Дрвар-Источни Дрвар и Општине Дрвар одржана је јуче манифестација „Дани сјећања“, поводом завршетка изградње и отварања Централног споменика погинулим борцима и цивилима у Одбрамбено-отаџбинском рату (1992-1995).  Поред бројних Дрварчана и породица погинулих бораца и жртава рата, манифестацији су присуствовале делегације Републике Србије на челу са Милорадом Вељовићем, савјетником за безбиједност предсједника Србије Александра Вучића те делегација Владе Републике Српске коју је предводио Драган Лукач, министар унутрашњих послова у Влади Српске. Делегације су претходно обишле  погон фабрике за производњу тканине, трикотаже и конфекције “Јумко” из Врања, који запошљава око 100 жена из Дрвара и околине. Вељовић приликом обиласка погона фабрике „Јумко“, нагласио је да постоји могућност да се у овој фабрици у Дрвару повећава број радника о чему ће како је рекао разговарати са надлежним органима по повратку у Србију. Након обиласка творнице, одржан је састанак у згради општине са начелницом општине Душицом Рунић, на којем су учествовали поред савјетника Вељовића и министра Лукача и Генерални конзул Републике Србије Васо Гујић и конзул Конзуларне канцеларије у Дрвару Југослав Ђорђевић. Тема састанка је била будућа активност на јачању националне, економске, инфраструктурне, социјалне и културне повезаности Србије, Српске, Дрвара и повратничких општина са већинским српским становништвом у Кантону 10 и ФБиХ.

Обилазак погона фабрике за производњу тканине, трикотаже и конфекције “Јумко”
Састанак у згради општинске управе

С почетком у 11 часова служен је помен настрадалим те је освештан споменик након чега су бројне присутне делегације положиле вијенце. На мермерним плочама око монументалног крста исписана су имена 258 погинулих бораца, 30 бораца који су страдали ван зоне борбених дејстава и имена 70 цивилних жртава рата. Начелница општине Дрвар Душица Рунић истакла је да је подршка Републике Србије и Републике Српске присутна како морална тако и материјална.

-Данас смо размијенили мишљења о ситуацији у општини Дрвар и у региону и наравно разговарали смо о одређеним будућим пројектима који треба да се реализују на подручју наше општине у наредном периоду- истакла је начелница Рунић.

Након освештања споменика уприличена је свечана академија “Дани сјећања” на којој су евоциране успомене на ратна и постратна дешавања у Дрвару.

-Ово је велики дан за Дрвар, најмање што смо могли учинити за наше хероје. Планирамо да “Дани сјећања” на наше погинуле и страдале, прерасту у традицоналну манифестацију, а сматраћемо је коначном када обновимо порушени спомен комплекс борцима народно-ослободилачког рата 1941- 1945.године,  нагласила је начелница Дрвара Душица Рунић захваљући се властима Републике Српске и Србије који прате све активности на побољшању живота у Дрвару.

На манифестацији „Дани сјећања“ додјељене су захвалнице српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику и предсједнику Србије Александру Вучићу за помоћ у изградњи Централног споменика борцима и цивилима погинулим на подручју Општине Дрвар у Одбрамбено-отаџбинском рату. Захвалницу је у име српског члана Предсједништва БиХ примио министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач, а у име предсједника Србије његов савјетник за безбиједност Милорад Вељовић. Захвалнице су додијељене и начелницама општина Дрвар Душици Рунић и Источни Дрвар Милки Иванковић, Борачкој организацији Републике Српске, делегату из реда Срба у Дому народа Парламента ФБиХ Горану Броћети и Милораду Бодрожи, бившем предсједнику Борачке организације Дрвар-Источни Дрвар.