Одржан састанак начелнице Дрвара с Арно Гујоном

Начелница општине Дрвар Душица Рунић у Београду се састала с директором Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујоном.

Начелница Рунић информисала је директора Управе о ситуацији и положају српског народа на територији општине Дрвар и Федерације БиХ.

Рунић је Гујону пренијела поруку српских домаћина из Дрвара о потреби за подршком кроз економски самоодрживе пројекте. То је концепт који је Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону до сада успјешно примјењивала у Босанском Петровцу и Грахову, Посавини и на сјеверу Црне Горе.

Самоодрживи пројекти укључују подршку сточарима кроз куповину сточних грла, пољопривредницима кроз пољопривредну механизацију и неопходну опрему.

Подршка српским домаћинствима која се баве сточарством и пољопривредом има за циљ стварање самоодрживих породичних економија. Први циљ је да њихови капацитети у потпуности испуњавају потребе породице, а други циљ је да се вишак пласира на тржиште.

Директор Управе Арно Гујон нагласио је током састанка да је овај вид подршке српским повратничким породицама веома важан и да ће Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону у складу са својим могућностима преко редовног годишњег конкурса наставити да издваја средства за сличне пројекте.