Одржана ванредна сједница Општинског вијећа

Ванредна сједница Општинског вијећа одржана је 3. новембра у просторијама Општине Дрвар – сала за састанке, са само једном тачком Дневног реда : Извјештај о финансијској ревизији Општине Дрвар за 2020. годину, коју је израдио Уред за ревизију институција у ФБиХ. Сједници је присуствовало 16 од 17 одборника. Такође, сједници су присуствовали: начелница Општине Дрвар Душица Рунић са помоћницима, ревизор Аниса Праско, предсједница Општинског одбора СП-а Дрвар Јасна Пећанац, посланик у Скупштини Кантона 10 и делегат у Дому народа ФБиХ Драгана Дамјановић и делегат у Дому народа ФБиХ Никица Боснић.

Одборник Милан Балабан је већ на почетку сједнице затражио ријеч те предложио минут ћутње за преминулог Жељка Кецмана (37).

Након тога, предсједник О.В. је дао ријеч Аниси Праско, која је као представник тима за ревизију у кратким цртама у свом излагању навела да су дали негативно мишљење у свом извјештају објаснивши да постоје ствари које нису у складу са правилником. Одговарајући на питања одборника,  Аниса Праско истакла је да нема ни једна општина са позитивним мишљењем ревизорског тима што се тиче финансијског извјештаја и да све општине имају проблеме додавши да се треба порадити на књиговодству и евиденцијама,  да су проблеми настали раније, годинама уназад, односно да су они наслијеђени.

Начелница општине је изразила захвалност гостима на присуству те је поздравила све суграђане који прате сједницу путем радија. „Када сам постала начелница марта 2019. затражила сам од општинских служби ревизију и драго ми је да је ревизорски извјештај данас тема сједнице. Општина је спремна да се ухвати у коштац са проблемима а именовала сам петочлану комисију која ће се бавити препорукама из ревизорског извјештаја. По извјештају комисије и независног косултанта, предлажем О.В. да усвоји план отклањања неправилности са роковима, и да препоруке и активност данас усвојите у овој форми“- рекла је начелница општине

У даљем излагању начелница је констатовала да је ревизорски извјештај о јавним набавкама без примједби што је потврдила и ревизорка Праско. Начелница је додала да прихвата одговорност само за период у којем је начелник, а никако за пропусте који су се десили свих година уназад.

Начелница општине је замолила ревизорку Праско да се укључи и да изнесе своје мишљење. Аниса Праско је похвалила начелницу на ангажовању професионалне екипе.

„Превазићи ћемо све кад идентификујемо врсте грешака и вријеме када су настале, а на томе ради комисија, комисија ради аналитике од 2005. године па све до сада“- навела је начелница.

Начелница је позвала све присутне да помогну да се стање поправи уколико постоји добра воља те да одборници подрже прочитане препоруке и активности.

Предједник Општинског вијећа је дао план начелнице на изјашњавање за који је гласало 6 одборника док је 10 било против. Предсједник О.В. је констатовао да исти није усвојен.

Одборник СНС-а ФБиХ Мирослав Јаглица је након тога предложио неколико закључака међу којима је и закључак у којем тражи оставку начелника општине због како је рекао, негативног ревизорског извјештаја, као и закључак којим се тражи да Кантонални МУП, Федерални МУП и СИПА истраже злоупотребу службеног положаја, прекорачења овлаштења и несавјестан рад општинског начелника, те предузму све мјере и радње из оквира своје надлежности, а у циљу откривања извршилаца и расвјетљавању кривичних дијела по Извјештају о финансијској ревизији Општине Дрвар за 2020. годину. Закључке је подржало 10 док је 6 одборника било против.

Начелница општине је затражила ријеч, те истакла да оставку не може дати јер би се тај потез косио са вољом народа. „Вољом народа сам постала начелник општине и само вољом народа могу отићи са функције“- рекла је начелница у свом одговору на захтјев одборника Мирослава Јаглице. Начелница је подсјетила одборнике уколико желе да могу изгласати опозив, након чега би народ одлучивао. С обзиром да се нико од одборника више није јавио за ријеч предсједник О.В. је закључио сједницу.