Обиљежена 78. годишњица неуспјелог фашистичког Десанта на Дрвар

На платоу испред порушеног Споменика жртвама фашистичког терора, пригодним програмом и манифестацијама обиљежен је данас један од најзначајнијих датума из богате антифашистичке прошлости Дрвара али и бивше Југославије – Десант на Дрвар. Као и сваке године, у Дрвар су пристигли гости из свих крајева бивше Југославије који његују антифашистичке вриједности. Обиљежавање овог великог датума почело је полагањем вијенаца на остацима Споменика жртвама фашистичког терора, а вијенце су положиле делегација Општине Дрвар, делегације сусједних општина, борачких организација, антифашистичких удружења и политичких странака.

Начелница Општине Дрвар Душица Рунић поздравила је све присутне те је пожељела добродошлицу гостима и члановима антифашистичких удружења који су дошли из свих крајева бивше Југославије у херојски Дрвар.

-Дрвар је град који с поносом може да прославља значајне датуме из Другог свјетског рата а посебно мјесто заузима 25 мај. На овај дан давне 1944. године, пропао је посљедњи покушај да се чувеним и дуго припреманим „Коњићевим скоком“ уништи комплетно руководство НОБ-а. Дрвару и Дрварчанима слобода није дата већ су се за њу борили и изборили дрварски родољуби који су својом храброшћу преусмјерили комплетан ток збивања у Другом свјетском рату. Данашња свечаност не значи величање ни враћање комунизму, већ признање антифашистичкој борби народа овог краја који је дао велики допринос побједи Савезника над највећим злом човјечанства – изјавила је начелница Рунић.

Начелница Рунић је нагласила да је обавеза свих нас потомака бораца да се са поносом сјећамо славне историје и да на овај дан одамо почаст учесницима Народноослободилачке борбе, који су положили своје животе пркосећи фашистичком режиму. На крају обраћања начелница је пожељела гостима угодан боравак у Дрвару уз жељу да окупљање буде још бројније сваке наредне године.

На скупу се обратио и Сеад Ђулић поздрављајући присутне у име САБНОР-а БиХ.

-Хвала Дрвару што сваке године отвара своју душу и своје срце и шири руке да нас прими како би се сјетили и онога што се десило у Дрвару 27. јула 1941. године и онога што се десило на данашњи дан 1944. године али и свих дана и свих година од 1941. до 1945. Није бадава Дрвар носио титулу Град Херој, није бадава Дрвар носио Титово име – рекао је Ђулић у свом обраћању.

Такође, одржан је културно-забавни програм на којем су учествовали чланови АКУД-а “Мира Лукач”, КУД “Будућност” из Гламоча, етно-група “Царза” и етно-ансамбл “Успомене” а програм су отворили најмлађи Дрварчани, дјечица Дјечијег вртића “Мајка Храброст”.