Начелници општина Дрвар, Грахово и Гламоч на састанку са предсједником Владе ФБиХ Фадилом Новалићем

Данас је у Босанском Грахову одржан радни састанак начелнице општине Дрвар Душице Рунић, начелника општине Грахово Уроша Ђурана, начелника општине Гламоч Небојше Радивојше и делегата српског народа у Дому народа Парламента ФБиХ Горана Броћете и Александра Штрпца са предсједником Владе ФБиХ Фадилом Новалићем и федералним министром развоја, предузетништва и обрта Амиром Зукићем. На састанку се разговарало о унапријеђењу сарадње између локалних заједница и Владе ФБиХ. На састанку је договорено да ће са федералног нивоа за ове 3 општине бити издвојено највише средстава од повратка за различите инфраструктурне и развојне пројекте, који ће побољшати живот становника Дрвара, Грахова и Гламоча.

Начелница општине Дрвар Душица Рунић, навела је да се на данашњем састанку разговарало о реализованим пројектима те о пројектима који су планирани у будућем периоду.

-У претходне двије године су биле субвенције за текућу ликвидност буџета. Надамо се истим и сличним пројектима у наредном периоду и надам се да ћемо се као неразвијена општина почети бавити развојним пројектима што ће нам бити приоритет рада у наредном периоду. То ће значити повећање броја запослених што је основни проблем сваке локалне заједнице, али и улагање у неопходну инфраструктуру како би се побољшао квалитет живота становника – рекла је начелница Рунић.

Предсједник Владе ФБиХ Фадил Новалић изјавио је да ће Влада Федерације БиХ наставити помагати ниже нивое власти. Новалић је истакао да ће се направити критеријуми по којима би се више помогле сиромашније општине.

– Овогодишњи буџет је највећи у историји Федерације БиХ, а обиљежавају га и највеће ставке које се тичу општина. Трансфер нижим нивоима власти је 239 милиона КМ, од тога општинама 39 милиона КМ за разлику од прошлогодишњих 30 милиона КМ. Управо смо то дошли овдје саопшити да су могућности потпоре овим општинама знатно веће – казао је премијер Новалић.

Новалић је нагласио да ће ове године помоћ општинама бити знатно масивнија, да општине требају пријавити пројекте те да ће се Влада ФБиХ заложити да пројекти постану стварност.

Начелник Босанског Грахова Урош Ђуран истакао је да је на састанку с премијером Новалићем и министром Зукићем исказао потребу за инфраструктурним пројектима.

– Конкретно имали смо четири приједлога пројеката гдје мислим да ће премијер изаћи у сусрет. Ријеч је о Дому културе и о водоснадбијевају једног насеља – рекао је Ђуран.

Начелник Гламоча Небојша Радивојша оцијенио је састанак квалитетним јер се причало о пројектима, који су се спровели у општини захваљујући финансијској подршци Владе ФБиХ. Радивојша се захвалио Влади ФБиХ за досадашњу помоћ те изразио наду да ће се сарадња наставити.