ДОДИК И ВУЛИН У ПОСЈЕТИ ДРВАРУ

Српски члан Предсједништва Босне и Херцеговине Милорад  Додик и министар одбране Републике Србије Александар Вулин у уторак су у Дрвару обишли радове на изградњи погона фабрике за производњу тканине, конфекције и трикотаже „Јумко“ из Врања, у коме ће у наредном периоду бити запослено 100 радника. Након обиласка, министар Вулин је истакао да сви Срби без обзира гдје живе треба да знају да ће Србија бринути о њима, а да ће сваки Србин, гдје год да живи, бити помогнут и заштићен како економски и дипломатски, тако и на сваки други начин. Отварање Јумковог погона дио је помоћи коју је Србија намијенила нашој Општини, након посјете предсједника Србије Александра Вучића у септембру ове године.

Српски члан Предсједништва Босне и Херцеговине Милорад  Додик истакао је да је са министром Вулином могао да се увјери да се радови одвијају интензивно, што гарантује да ће исти бити завршени до прописаног рока. Додик се захвалио прије свега предсједнику Вучићу и Србији која показује своју пажњу и министру Вулину који даје динамику многим пројектима које Србија подржава у Републици Српској, а сада и у општинама на подручју Федерације БиХ са већинским српским становништвом.

Говорећи о важности отварања овог погона у Дрвару, начелница Општине Душица Рунић изразила је захвалност за сву подршку коју су  до сада Република Србија и Република Српска пружиле нашој Општини, јер уз њихову помоћ постоји нада за опстанак и останак људи на овим просторима. Начелница је раније истакла да отварање производног погона Јумка представља препород за нашу локалну зајеницу и даје наду повратницима да обезбиједе егзистенцију.

Прије обиласка радова на мјесту будуће фабрике начелница је одржала састанак са Додиком и Вулином, на ком су разговарали о унапређењу сарадње. Састанак је одржан у згради Општине, а истом су присуствовали и делагати из реда српског народа у Дому народа Федерације БиХ, Никола Шпирић, генерални директор Јумка Бранислав Трајковић, конзул Републике Србије у Мостару Марија Бакоч и други.

У оквиру ове посјете Српски члан Предсједништва Босне и Херцеговине Милорад  Додик и министар Вулин обишли су породицу Новке Бајић у селу Мокроноге, која ће добити посао у новом погону Јумка, те на тај начин обезбједити бољи живот за своју породицу и себе. Након посјете и разговора са члановима породице Бајић, Вулин је рекао да је веома срећан што је у прилици да покаже како Србија мијења на боље животе Срба гдје год да они живе. Додик је рекао да је посјета породици Бајић била знак охрабрења и подршке због исртрајности и стрпљења које су показали у рехабилитацији свог дома, јер су се као избјеглице вратили у свој крај, што свједочи о њиховој одлучности.