Дани дрварске дрењине: Брендиран мућени пекмез!

“Дрвар је познат по дрењини, дрењина је амбасадор Дрвара. Ове године са поносом обиљежавамо 20 година постојања. Поносна сам на све наше вриједне домаћине захваљујући којима се далеко чуло за производе од дрењине”, рекла је начелница Рунић.

У организацији општине Дрвар и ЈУ „Центар за културу и спорт“ Дрвар, данас је на платоу Спомен комплекса Музеј “25. мај” свечано одржана традиционална 20. привредно-туристичка манифестација “Дани дрварске дрењине”.

Овогодишњу јубиларну манифестацију је отворила начелница Душица Рунић, која је уз добородошлицу свим посјетиоцима уручила и пригодне захвалнице излагачима. Посјетиоцима је представљено око 50 штандова са широким асортиманом здравих и домаћих производа од дрењине као што су: ракија дрења, сок-имбер, ликер, пекмез и остале прерађевине од ове надалеко чувене воћке. Поред тога изложене су и рукотворине, резбарије од дрвета и други производи карактеристични за овај крај.

Уз помоћ Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, мућени пекмез од дрењине добио је рјешење о заштити поријекла.

Начелница општине Дрвар, Душица Рунић, рекла је да је манифестација „Дани дрварске дрењине“ постала манифестација која све више привлачи посјетиоце из БиХ али и региона истакавши да је дрењина амбасадор Дрвара и да је захваљујући њој цијели свијет чуо за краљицу здраве капљице – ракију дрењу, мућени пекмез, имбер, слатко.

-Дрвар је познат по дрењини, дрењина је амбасадор Дрвара. Ове године смо са поносом обиљежили 20 година постојања. Поносна сам на све наше вриједне домаћине захваљујући којима се далеко чуло за производе од дрењине, рекла је начелница Рунић.

Уз помоћ Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске,  мућени пекмез од дрењине добио је рјешење о заштити поријекла. Од сада под овим именом може се производити само у Дрвару што је један од значајних пројеката.

– Добили смо рјешење о заштити географског поријекла, традиционалног мућеног пекмеза од дрењине. То је први велики корак ка томе да заштитимо и друге производе од дрењине – истакла је начелница општине.

Министар Пашалић је најавио да ће се у наредном периоду радити на томе да се заштити и ракија дрења и додао да је од почетка уз “Дрењијаду” и изразио задовољство одржавањем и развојем ове манифестације.

– Заштиту тога производа је финансирало Министартсво пољопривреде, ми смо ангажовали и стручњаке, експерте, платили  лабораторисјке анализе и имамо први производ који је на тај начин сертификован . Сертификат који су данас Дрварчани добили је признат и у ЕУ, што значи да се пекмез може правити једино у Дрвару и нигдје више под тим називом, рекао је Борис Пашалић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске. Министар Пашалић је најавио да ће се у наредном периоду радити на томе да се заштити и ракија дрења и додао да је од почетка уз “Дрењијаду” и изразио задовољство одржавањем и развојем ове манифестације.

Рјешење о регистрацији производа предсједници Удружења “Буди здрав као дрен” Јованки Сабљић, уручио је данас Драган Брењо из Агенције за безбједност хране БиХ.

И ове године манифестацију је обиљежио велики број излагача који су представили своје производе од дрењина а није изостао ни богат културно-забавни програм. Начелница општине  је поводом 20 година манифестације “Дани дрварске дрењине”, уручила захвалнице излагачима производа од дрењине и новчано наградила три штанда за категорије – разноврсност производа од дрењине, најуређенији штанд и штанд који је имао највећу сувенирску понуду. Начелница је уручила захвалнице и Радио Дрвару, АКУД-у “Мира Лукач” из Дрвара и Удружењу “Буди здрав као дрен” које је радило на пројекту брендирања мућеног пекмеза од дрењине. Захвалнице су додијељење и Агенцији за безбједност хране и министру Пашалићу те Зорану Пећанцу једном од оснивача “Дрењијаде”.

-Дрвар је познат по дрењини, дрењина је амбасадор Дрвара. Ове године смо са поносом обиљежили 20 година постојања. Поносна сам на све наше вриједне домаћине захваљујући којима се далеко чуло за производе од дрењине- рекла је начелница општине.

Награде су добили и најмлађи.

У богатом културно-забавном програму учествовали су КУД “Будућност” из Гламоча, КУД “14. фебруар” из Бањалуке, домаћини фолклораши АКУД-а “Мира Лукач”, етно-састави “Царза” и “Успомене”, Карате клуб „Дрвар“, гимнастичарке и најмлађи Дрварчани из вртића “Мајка храброст” који су имали запажен наступ.

Међу гостима из цијеле БиХ и регије, били су и бројни предствници бх. политичког и јавног живота, те драги гости из сусједних општина. Манифестацији су присуствовали посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић, начелници општина Босанско Грахово Урош Ђуран и Источни Дрвар Милка Иванковић, предсједник Општинског вијећа Босански Петровац Немања Давидовић као и шеф Конзуларне канцеларије Србије у Дрвару Југослав Ђорђевић.