POČELI RADOVI NA IZGRADNJI SPOMEN OBILJEŽJA

Danas je na prigodan način obilježen početak radova na izgradnji Spomen-obilježja palim borcima u ratu 1992-1995 u opštini Drvar. Protojerej Siniša Serdar obavio je blagoslov za početak radova na izgradnji Spomen-obilježja. On je poželio srećan i blagosloven početak radova na izgradnji Spomenika za poginulu braću i sestre koji su položili svoje živote za ovaj grad i za srpski narod.

Zbog toga, naglasio je protojerej Siniša ne smijemo zaboraviti ove žrtve i nezmjerno smo im zahvalni, jer su dali ono najvrjednije-svoje živote za slobodu svih nas.

Načelnik opštine Goran Broćeta istakao je da su prošle 23 godine od rata i evo sad smo uspjeli da počnemo sa radovina na izgradnji centralnog Spomen-obilježja za sve poginule borce proteklog otadžbinskog rata sa područja drvarske opštine.

Zahvaljujući razumjevanju i finansijskoj pomoći predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i Vlade RS uspjećemo da izgardimo ovo Spomen-bilježje, naglasio je načelnik Broćeta.

Kao što je poznato, krajem prošle godine u raspisan je konkurs za izradu Idejnog rješenja Spomen-obilježja i na ovom konkursu najbolje rješenje je ponudio Milan Kukolj iz Leskovca. Nakon toga urađen je i glavni projekat za Spomen park i za sam Spomenik palim borcima otadžbinskog rata. Sve ovo, činiće zajedničku cjelinu sa spomen kompleksom poginulim borcima iz Drugog svjetskog rata.

Spomen-obilježje palim borcima u ratu 1992-1995 u opštini Drvar činiće nekoliko cjelina. Spomenik će predstvaljati zajedničko obilježje za svih 350 poginulih boraca tokom proteklog rata, i tu će biti upisana njihova imena. Spomen-obilježje biće urađeno u obliku krsta koji će stvarati vezu sa devastiranim spomenikom sa četiri kraka koji su bili postavljeni na četiri strane svijeta.

Izvođač radova je CO”VA-MA” iz Drvara, a prema planu Spomen-obilježje palim borcima u ratu 1992-1995 trebalo bi da bude završeno za 60 dana.

SJEĆANJE NA 13.SEPTEMBAR

I ove godine 13.septembra Drvarčani su se prisjetili ovog, u istoriji Drvara jednog od najtužnijih dana. Tog dana, sada već davne 1995.godine svi Drvarčani morali su napustiti svoje kuće i svoja ognjišta i krenuti u životnu neizvjesnost, jer su ih vojno protjerali pripadnici hrvatske vojske.

Ovaj dan ostaće u vječnom sjećanju svih Drvarčana kao opomena na dan kada su morali napustiti svoje kuće i otići u izbjeglištvo. Dobar dio Drvarčana se vratio na svoja ognjišta, ali mnogi su se rasuli po svijetu i tamo su iz raznoraznih razloga, ostali da žive, ali i da uvijek nose u srcu svoj zavičaj.

Tako i danas mnogi od njih u mislima će se prisjećati tog tužnog dana i negdje u daljini zapaliti svijeće za sve poginule svoje Drvarčane.

Delegacija opštine Drvar na čelu sa načelnikom Goranom Broćetom i predstvnici političkih stranaka SNSD-a i DNS-a položili su vijence i cvijeće na Spomen Krst koji se nalazi na Guvnu.

Sveštenik drvarske eparhije protojerej Siniša Serdar služio je pomen-parastos za poginule Drvarčane.

MATURSKA EKSKURZIJA

Učenici Srednje škole “Drvar” otputovali su u Italiju na matursku ekskurziju. Na ovom putovanju boraviće osam dana. Drvarske maturante pored roditelja i prijatelja ispratio je i načelnik opštine Goran Broćeta. On je svakom maturantu poželio srećan put i lijep provod i svakom uručio po 100 KM.

Na ovo putovanje otišla su 24 učenika i to 15 iz Drvara, a 9 iz Grahova.

POČELA ŠKOLA

Danas je počela nova školska godina za učenike Osnovne i Srednje škole.

Srećan i uspješan početak školske godine svim učenicima, a posebno prvačićima poželjela je direktor Osnovne škole “Drvar” Svjetlana Dodig.

U ime opštine Drvar i u ime načelnika Gorana Broćete srećne školske dane svim prvačićima a ove godine upisan je 31 učenik u prvi razred, poželjela je pomoćnik načelnika za Opštu upravu i društvene djelatnosti Brankica Milaković.

Tom prilikom ona je svim prvačićima uručila i poklone, a dobili su po 100 KM i prigodni školski materijal.

Svečanosti početka školske godine prisustvovali su i učenici područne škole u Prekaji.

Za sve prvačiće izveden je i prigodni kulturno zabavni program.

ODRŽANA 18.SMOTRA FOLKLORA

Protekolg vikenda u Drvaru je održana 18.međunarodna smotra folklora “Amateri svome gradu”, na kojoj je nastupilo dvadesetak kulturno umjetničkih društava iz BiH i regiona.

Među učesnicima bila su kulturno umjetnička društva iz Gradiške,Ribnika, Glamoča, Bosanskog Grahova, Čelinca, Plavna, Nakova, Banatskog Velikog Sela, Bosanske Otoke i drugih mjesta, a domaćin im je bio AKUD “Mira Lukač” Drvar.

Ovu manifestaciju otvorio je načelnik opštine Goran Broćeta, a brojni posjetioci bili su oduševljeni prikazanim igrama i pjesmama folkloraša koji su i svojim nošnjama pljenili pažnju.

I ova smotra folklora još jednom je pokazala da su Drvarčani izuzetno dobri organizatori kao i domaćini. Pokrovitelj manifestacije je opština Drvar uz pomoć brojnih lokalnih privatnih preduzetnika.

NAGRADE ZA NAJBOLJE UČENIKE

Nedavno su povodom Dana opštine Drvar 27.jula, učenicima generacije Osnovne i Srednje škole Rastku Crljiću i Ivani Dakić dodjeljene zahvalnice i novčane nagrade u iznosu od 400 KM.

U cilju da se dodatno nagrade ovi vrijedni učenici, direktor pilane “Jami” Milan-Mićo Babić je u ime ovog kolektiva odlučio da svakom od njih dodjeli po 1000 KM.

Uručenje ovih novčanih nagrada upriličeno je danas u kabinetu načelnika opštine Gorana Broćete, koji je pohvalio je ove vrijedne učenike i istakao da učenje i svaki uloženi trud na kraju daju dobre rezltate i zaželio ovim mladim ljudima da i ubuduće nastave postizati ovako dobre rezultate.

DELEGACIJA POKRAJINSKE VLADE VOJVODINE

Tom prilikom i delegacija Pokrajinske Vlade Vojvodine Republike Srbije koja je u posjeti opštini Drvar uručila je laptop najboljoj učenici Srednje škole Ivani Dakić. Ova delegacija u čijem sastavu su bili pokrajinski sekretar za regionalni razvoj i međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić i njegov pomoćnik Jovan Podraščanin te Duško Ćutilo ispred Vojvođanskog Fonda za pružanje pomoći izbjeglim, prognanim i raseljenim licima kao predstavnik Saveza krajiških udruženja Slaviša Rujević, razgovarala je sa načelnikom Broćetom o mogućnostima dalje saradnje i pomoći opštini Drvar. Zajednički je stav da se ovakvi kontakti trebaju nastaviti i ubuduće na obostrano zadovoljstvo.

ODRŽAN 7.SABOR KRAJIŠKE PJESME

U Drvaru je 23.avgusta 2018.godine održan 7.Sabor krajiške pjesme. Pred velikim brojem okupljenih Drvarčana i njihovih gostiju, načelnik opštine Goran Broćeta, pozdarvio je sve prisutne i tom prilikom predsjedniku RS Miloradu Dodiku uručio PLAKETU POČASNI GRAĐANIN OPŠTINE DRVAR, za njegovo nesebično zalaganje i brojne aktivnosti kojima je pomogao i pomaže opštinu Drvar u svim oblastima društvenog života, počev od prvih povratničkih dana do danas. U prigodnom govoru predsjednik Dodik se zahvalio na priznanju i svima što se ovo veče krajiške pjesme održava već sedmi put i što je on toliko puta pokrovitelj ove manifestacije. Posebno je naglasio da su njegovi preci živjeli na ovom području, a onda su otišli u Ljevče polje, i otuda ta ljubav prema Drvaru i želja da se pomogne ovom narodu. Dogovorili smo, istakao je predsjednik Dodik, da se pomogne Drvaru kroz izgradnju jedne zdravstvene ustanove, jer sad to Republika Srpska može, a dogovorili smo da se konačno asfaltira i put prema Glamoču i obećavam da će se to i uraditi. Želim da znate da Republika Srpska stoji iza vas kao što vi stojite i volite Republike Srpsku. Pokrovitelj i ovogodišnjeg Sabora bio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, a medijski sponzor Radio Televizija Republike Srpske.

I ove godine na Saboru je učestvovao veliki broj eminetnih izvođača kao i pjevača amatera koji su na dostojanstven način prezentovali krajišku pjesmu i kulturnu tradiciju. Baja Mali Knidža, Ćana, Lazo i Goci, Vlatka Karanović, Runolist, Drvosječe, Miris zavičaja… samo su neka od imena koja su nastupila na Saboru, a ove godine na Saboru je nastupio i Bora Drljača.

Ovoj manifestaciji kojom se njeguje tradicija srpske krajiške pjesme prisustvovao je i Nikola Špirić inicijator i pokretač održavanja Sabora u Drvaru.

Ovogodišnjem 7.Saboru srpske krajiške pjesme prisustvovali su i brojni gosti iz političkog i javnog života sa područja BiH kao i Srbije, kao i predstavnici Vojvođanskog sekretarijata za regionalni razvoj i međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu skeretar Ognjen Bjelić i njegov pomoćnik Jovan Podraščanin i Duško Ćutilo ispred Vojvođanskog Fonda za pružanje pomoći izbjeglim, prognanim i raseljenim licima. Saboru su sprisustvovali i brojni gosti iz susjednih opština iz javnog života kao i brojni privrednici.

Prije početka Sabora u zgradi opštine Drvar održan je kraći radni sastanak na kojem je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik upoznat sa trenutnom političkom i ekonomskom situacijom u ovoj opštini. Načelnik Broćeta istakao je probleme koji se odnose na zapošljavanje kao na dalje prisutan težak položaj Srba i njihov neravnopravan položaj u Kantonu 10, te je naglasio da je u toku realizacija projekta izgradnje centralnog spomen obilježja poginulim borcima u protklom otadžbinskom ratu. Predsjedni Dodik izrazio je zadovoljstvo što se planirani projekti realizuju i zahvalio se Srbiji na pomoći kuju pruža ovim povratničkim srpskim opštinama. Ovom sastanku prisustvovao je i Nikola Špirić kao i poslanik u Skupštini Kantona 10 Drago Puzigaća, ministri u Vladi Kantona 10 iz reda srpskog naroda Vasilija Broćeta, Miloš Bauk i Jovo Paripović, kao i načelnik opštine Glamoč Nebojša Radivojša.

ОБИЉЕЖЕН ДАН ОПШТИНЕ

Дрвар је након 23 године поново прославио 27. јули као Дан општине. Обиљежавање Дана општине започело је свечаном сједницом Општинског вијећа, а након тога положени су вијенци на остацима Споменика палим борцима и жртвама фашистичког терора у Другом свјетском рату. Вијенце су положиле делегације општине Дрвар, представници СУБНОР-а, борачке организације Дрвар, министри из реда СНСД-а у Влади Кантона 10, те представници политичких странака.

У 18:00 часова одржана је свечана академија у Радничком дому, на којој је начелник општине Дрвар Горан Броћета додјелио признања и то:

  1. ПЛАКЕТА ПОЧАСНИ ГРАЂАНИН ОПШТИНЕ ДРВАР – Додик Милораду, предсједнику Републике Српске, за његово несебично залагање и бројне активности којима је помогао и помаже општину Дрвар у свим областима друштвеног живота, почев од првих повратничких дана до данас.

  2. ПЛАКЕТА ОПШТИНЕ ДРВАР – Шпирић Николи , као мали знак захвалности за несебично залагање за развој општине Дрвар, којој се он одужио на најљепши могући начин, када јој је то било најпотребније.
  3. ПЛАКЕТА ОПШТИНЕ ДРВАР ЗА ЖИВОТНО ДЈЕЛО – ПОСТХУМНО – Лукач Мири, којом општина Дрвар жели да се одужи лику и дјелу Мире Лукач за све оно што је у свом животу учинила за Културно-умјетничко друштво и општину Дрвар.
  4. ЗАХВАЛНИЦЕ ОПШТИНЕ ДРВАР

– Др Грубор Никици, Др Бјељац Синиши и Др Максић Миланку, за исказану хуманост и несебично залагање за Дрвар и његове грађане пружањем специјалистичких услуга, због чега њихов родни град овим признањем жели да им се одужи.

– „ЈАМИ“ д.о.о. Подови, као најуспјешнијем привредном субјекту на подручју општине Дрвар и на подручју Кантона 10, те за несебичну помоћ у свим кризним ситуацијама које задесе општину у чију сврху издваја значајна новчана средства, као и за учествовање у свим хуманитарним акцијама на подручју општине Дрвар и шире.

– Дакић Ивани, ученику генерације СШ „Дрвар“ и Црљић Растку, ученику генерације ОШ „Дрвар“, те су обоје награђени са новчаном наградом у износу од 400,00 КМ.

Свечаној академији су присуствовале бројне званице из јавног, културног и политичког живота, представници Српске православне цркве, представници бројних Удружења и градова, те поносни грађани Дрвара. Након богатог културно-умјетничког програма на ком су наступили Ансамбл „Александар Невски“ из Бањалуке, Етно група „Траг“ из Лакташа, АКУД „Мира Лукач“ из Дрвара и млада Ирина Летић из Дрвара, уприличен је Коктел пријем за све званице.

 

POZITIVNE SNAGE SRPSKE U POSJETI DRVARU

Danas su predstvanici pokreta “Pozitivne snage Srpske” posjetile opštinu Drvar. U razgovoru sa načelnikom Goranom Broćetom istaknuta je zajednička potreba da se nastavi sa ovakvim kontaktima ne samo zbog donesene pomoći nego i zbog zajedničkog djelovanja na prosperitetu i opstanku naroda na ovim područjima.

Ispred Pozitivnih snaga Srpske Dalibor Račić je naglasio da su se već duže vrijeme pripremali da dođu u Drvar kako bi se zajednički radilo na realizaciji duhovne, sportske, privredne i svake druge obnove našeg naroda.

Cilj nam je da pomažemo brojna kulturna i sportska udruženja i klubove, naglasio je Račić. Zato su danas i donijeli poklone za školu fudbala i košarkaški klub i tom prilikom proslavljeni rukometaš Mladen Bojinović koji je bio u delegaciji i koji je uručio ove pokone istako da je veoma zadovoljan kad vidi da se sportu među djecom poklanja pažnja, jer sport je izuzetno značajan za razvoj svakog društva.

Pored toga razgovaralo i sa predstvnicima AKUD-a “Mira Lukač” i dogovoreno je da se od strane Pozitivnih snaga Srpske sagledaju mogućnosti kako bi se nabavila oprema za izradu nošnji, a što bi drvarskim folklorašima mnogo značilo jer bi na taj način u vlastitoj radionici mogli izrađivati nošnje.

Delegacija Pozitivnih snaga Srpske posjetila je i Dječiji vrtić “Majka Hrabrost” i tom prilikom svoj djeci uručili su prigodne paketiće. Takođe, kao vrijednu donaciju, Vrtiću je poklonjena i mašina za pranje i sušenje veša. Na ovim poklonima zahvalila se diretorica Dječijeg vrtića Željka Krneta.