KANLIZACIONA MREŽA U ULICI 27.JULI

Ovih dana završeni su radovi na izgradnji kanalizacione mreže u Ulici 27.juli.

Vrijednost radova je oko 45.000 KM.  Sredstva su obezbjeđena iz grantova Republike Srbije i Sekretarijata za raseljena lica i migracije Republike Srpske.

Radove na izgradnji kanalizacione mreže obavila je firma “Kopex – Dodig” d.o.o. iz Čitluka.

Uskoro bi u Ulici 27.juli trebalo da se izvrši i asfaltiranje djela puta na kojem su izvođeni radovi.

ASFALTOM DO KRALJA

Na području Mjesne zajednice Prekaja, preciznije u selu Kralji nedavno su završeni svi radovi na postavljanju asfalta.

Uklupna dužina asfaltiranog puta je 917 metara, a sredsttva su obezbjedjena iz granta Republike Srbije.

Radove čija je vrijednost 125.000 KM izvodila je firma “Mrkonjić putevi” sa sjedištem u Mrkonjić Gradu.

UREĐENJE POSLOVNE ZONE”MLIN”

Kao jedan od preduslova za privlačenje kako domaćih tako i stranih investitora je uređenje privredno-poslovne zone “Mlin”.

Opština Drvar u posljednje vrijeme značajnu pažnju posvećuje uređenju prostora poslovne zone “Mlin” tako da je do sada investirano oko 260.000 KM.

Ovim sredstvima asfaltiran je put do poslovne zone, postavljena je ograda te je sprovedena rasvjeta kako do tako i unutar same poslovne zone.

Na ovaj način stvoreni su solidni uslovi za privredne aktivnosti, pa je za očekivati da će se na tom prostoru uskoro pojaviti i neki investitor zainteresovan za ulaganja na području drvarske opštine.

“DA SE NIKAD NE ZABORAVI, DA SE NIKAD NE PONOVI”

U nedjelju 13.septembra ove godine, obilježeno je 25 godina od progona sjelokupnog stanovništva Drvara. Napad na Drvar 13.septembra 1995. godine izveli su pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane.

Protonamjesnik Zoran Milovac na spomeniku poginulim borcima otadžbinskog rata 1992-1995 služio je parastos.

Načelnica opštine Dušica Runić u prigodnom govoru naglasila je da je 13.septembar tužan dan za sve Drvarčane gdje god se oni nalazili. Na ovaj dan odajemo počast svima onima koji su svoj život dali za otadžbinu. Ove godine ovaj dan se skromno obilježava zbog epidemiološke situacije, za razliku od prošle godine kada su u Drvar došli predsjedenik Srbije Aleksandar Vučić, srpski član Predsjeništva BiH Milorad Dodik sa rukovodstvima. Srbija je uvijek pružala ruku Drvarčanima kako te 1995.godine tako i danas, a Republika Srpska je uvijek tu i pomaže Drvaru, naglasila je načelnica Runić.


Delegacija Boračke organizacije Istočnog Drvara i Drvara, delegacija Opštine Drvar, te delegacija OO SNSD položile su vijence na Spomenik poginulim borcima u otadžbinkom ratu.


“Da se nikad ne zaboravi, da se nikad ne ponovi”, slogan je pod kojim se obilježava sjećanje na 13.septembar 1995.godine.

SASTANAK SA PREDSJEDNICIMA MJESNIH ZAJEDNICA

Predsjenik Opštinskog vijeća Milan Kunić i načelnica Opštine Dušica Runić u petak su održali zajednički sastanak sa predsjenicima mjesnih zajednica i predstavnicima Opštinske izborne komisije.
Načelnica Dušica Runić upoznala je predsjednike mjesnih zajednica sa aktivnostima koje opština provodi na realizaciji zahtjeva mjesnih zajednica, a koji se uglavnom odnose na problematiku infrastrukture.
Na sastanku su predstavnici Opštinske izborne komisije govorili o aktivnostima vezanim za predstojeće izbore.
Obaveza je predsjednika mjesnih zajednica, kako je istaknuto na ovom sastanku, da Opštinskoj izbornoj komisiji dostave podatke o licima koja su zbog starosti, bolesti ili invaliditeta vezana za svoje kuće, a u svrhu ostvarivanja biračkog prava istih na dan lokalnih izbora koji su zakazani za 15.novembar ove godine.

POČELA ŠKOLSKA GODINA

Ovogodišnji početak školske godine odvija se u specifičnim uslovima zbog epidemiološke situacije izazvane koronavirusom.


Svi učenici kao i njihovi nastavnici su sa zaštitnim maskama i uz maksimalnu primjenu distance i ostalih mjera zaštite.
Direktor Osnovne škole “Drvar” Svjetlana Dodig poželjela je srećan i uspješan početak nove školske godine svim učenicima, a posebno prvačićima,te je reditelje i učenike detaljnije upoznala sa primjenom epidemioloških mjera zaštite u interesu očuvanja zdravlja u prvom redu djece kao i ostalih.


Povodom početka školske godine načelnica Dušica Runić posjetila je Osnovnu školu. Ona je tom prilikom svim učenicima poželjela bezbrižan i srećan početak školske godine, a posebno prvačićima kojima će ovaj dan sigurno ostati u posebnom sjećanju.


Svim prvačićima načelnica Dušica Runić uručila je prigodne poklone.

NAGRADE ZA NAJBOLJE UČENIKE

Danas je načelnica opštine Dušice Runić upriličila skromnu svečanost, na kojoj su učenicima generacije uručene novčane nagrade, svakom po 500 KM i umjetničke fotografije poznatog drvarskog zaljubljenika u fotografiju Lazara Mihajlovića.
Novčanu nagradu u i sliku dobio je učenik Osnovne škole Mile Kunić te učenici Srednje škole (Gimnazija i Ugostiteljska škola) Nina Grubor i Marija Bajić.
Marija je na putu pa je nagrada uručena njenoj majci.
Načelnica Runić pohvalila je nagrađene učenike za njihov uloženi trud u sticanju znanja i zaželjela im da tako vrijedno nastave i u budućem školovanju kao i životu. Posebno je pohvalila Ninu Grubor koja je već uspješno položila prijemni ispit na Pravnom fakultetu.

REKONSTRUKCIJA TITOVE PEĆINE

Ovih dana počeli su radovi na obnovi porušenog djela Titove pećine. Sredstva za rekonstrukciju porušenog djela kućice Titove pećine obezbjedilo je Federalno ministarstvo okoliša i turizma. Ukupna vrijednost radova je 13.000 KM.
Završetkom radova na kućici i već postavljenom zaštitnom mrežom, stvoreni su uslovi za bezbjedan obilazak ovog značajnog istorijskog lokaliteta, koji su svake godine posjećivali brojni turisti.

NOVI PROJEKTI OMLADINSKE BANKE

Saradnja Fondacije Mozaik, odnosno Omladinske banke i Opštine Drvar, nastavljena je i danas potpisivanjem dva nova ugovora.
Radi se o realizaciji projekata: Postavljanje solarnih reflektora na putu prema Mjesnoj zajednici Vrtoče. Ovi solarni reflektori postaviće se na djelu gdje nema ulične rasvjete. Drugi projekat je Učionica za edukaciju u Mjesnoj zajednici Mokronoge. Cilj je da se u prostoru bivše osnovne škole opremi jedna učionica sa sadržajima bitnim za rad mjesne zajednice i za druge aktivnosti koje se provode na području Mokronoga.
Ispred Fondacije Mozaik Željko Pauković i načlnica opštine Dušica Runić, pohvalili su ove mlade ljudi koji kroz ove projekte unapređuju život svih mještana, a posebno mladih u sredinama u kojima oni žive.
Vrijednost svakog projekta je 2.250 KM od čega opština Drvar obezbjeđuje po 1.500KM.

OBNAVLJANJE HORIZONTALNE SIGNALIZACIJE

Na području urbanog djela opštine izvode se radovi na obnavljanju horizontalne signalizacije. Zavisno od vremenskih uslova, ovi radovi koje izvodi firma “Buljan ceste” iz Kreševa završi će se u roku od 15 dana. Sredstva su obezbjedjena donacijom Republike Srbije.
Na ovaj način vrši se obilježavanje pješačkih prelaza, zaustavnih traka, obilježavanje razdjelnih linija na kolovozu, kao i obilježavanje 112 uzdužnih parking mjesta. Ukupna vrijednost radova je oko 7.300 KM.