KONSTITUTIVNA SJEDNICA OPŠTINSKOG VIJEĆA DRVAR

U ponedjeljak, 04.januara 2021.godine održana je konstitutivna sjednica Opštinskog vijeća Drvar, kojom je rukovodio dosadašnji predsjednik Opštinskog vijeća Milan Kunić, i po proceduri on je novoizabrane odbronike-vijećnike upoznao sa izvještajem CIK-a BiH o ovjeri mandata licima koja su dobila odbornički-vijećnički mandat na lokalnim izbodima odžanim 15.novembra 2020.godine.

Najviše mandata osvojio je SNSD – 8, zatim SNS Federacije BiH – 4, SP – 1, HDZ BiH-1, HDZ1990 – 1, DNS – 1, Narodna stranka radom za boljitak – 1, nakon toga su odbornici-vijećnici dali svečanu zakletvu.

Na sjednici je potom kostatovan prestanak mandata odbornika-vijećnika prethodnog saziva OV Drvar.


Opštinski načelnik Dušica Runić je takođe, na ovoj sjednici dala i potpisala svečanu zakletvu.

U kratkom obraćanju načelnica Runić je čestitala izabranim odbornicima- vijećnicima i izrazila želju da svi zajedno rade u interesu građana i sve razlike da se ostave po strani kako bi se ostvario zajednički cilj, a to je stvaranje boljih uslova za sve građane našeg grada.
Nakon toga uslijedila je pauza da bi se po završetku pauze u salu za sastanke vratio predsjedavajući Milan Kunić koji je nakon prozivke odbornika-vijećnika konstatovao da nema kvoruma za rad Opštinskog vijeća. Odbornici iz reda SNSD-a nisu su vratili na nastavak sjednice. O novom terminu održavanja sjednice odbornici-vijećnici će biti naknadno obavješteni.
Odbornci-vijećnici koji su na izborima osvojili mandat i preuzeli dužnost vijećnika su: Stevan Marić, Milan Kunić, Miloš Kralj, Nataša Radun, Bojana Škrbić-Šobot, Gorana Tankosić, Radenko Ševo i Vanja Krneta iz SNSD-a, Miroslav Jaglica, Dragana Polić, Jadranka Boltić iz SNS-a, Jasna Pećanac iz SP, Stijepo Vukančić iz HDZ BiH, Borislav Bošnjak iz HDZ 1990, Milan Balaban iz Narodne stranke radom za boljitak, dok Nikica Bosnić iz DNS-a i Bojan Ždrnja iz SNS FBiH nisu prisustvovali ovoj sjednici.

JAVNE KONSULTACIJE  O STRATEGIJI RAZVOJA OPŠTINE DRVAR 2021-2027.

Sektor za lokalni razvoj i investicije preko Opštinskog razvojnog tima (ORT-a), kao operativnog koordinacionalnog tijela zaduženog za vođenje procesa izrade Strategije razvoja opštine Drvar za period 2021-2027. godine, objavljuje Nacrt Strategije razvoja opštine Drvar za period 2021-2027. godine za Javne konsultacije koje će trajati 30 dana.

Javne konsultacije o Strategiji razvoja Opštine za period 2021-2027. godine prilika su i poziv svim zainteresovanim građanima, udruženjima/civilnim društvima, preduzećima i svim drugim socio – ekonomskim partnerima da svoje prijedloge i komentare za poboljšanje ovog  strateškog dokumenta dostave Sektoru za lokalni razvoj i investicije, radi prikpuljanja, objedinjavanja i pripreme, do 27.12.2020. godine, na e-mail adresu: razvoj.opsdrvar@tel.net.ba.
Nakon završetka Javnih konsultacija Strategija razvoja opštine Drvar za period 2021-2027. godine će se uputiti u proceduru usvajanja na Opštinsko vijeće Drvar, te će se za istu pripremiti i planovi provođenja.

DANI DRVARSKE DRENJINE

U subotu je na platou “Spomen kompleksa 25.maj” – Titova pećina održana tradicionalna manifestacija “Dani drvarske drenjine”.


Ovo je devetnaesta Drenjijada koja je ove godine održana u posebnim uslovima zbog virusa korona i uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera. Iz tih razloga, na manifestaciji je učestvovao manji broj izlagača, posebno onih koji su dolazili iz drugih gradova.
Načelnica opštine Dušica Runić otvorila je manifestaciju i svima zaželjela dobrodošlicu na “Drenjijadu”, koja se ove godine, kako je istakla, održava u specifičnim uslovima. Želje li smo da očuvamo tradiciju, iako u skromnijim uslovima nego ranije, ipak smo uspjeli da organizujemo “Drenjijadu” jer ova manifestacija nam znači puno, ona je postala simbol Drvara, naglasila je načelnica Runić. I ove godine vrijedne ruke Drvarčanki pokazale su svoje proizvode od drenjine kojima brojne porodice upotpunjuju kućni budžet.
Ono što je posebno značajno , istakla je načelnica Runić je da će se uskoro brendirati mućeni pekmez od drenjine, a potom će se voditi aktivnosti na brendiranju soka od drenjine-imbera i rakije drenje.
U saradnji sa predsjednikom Udruženja “Drvarska drenjina” Zoranom Pećancem, načelnica Runić posthumno je odlikovala Velimira Kunića, zbog njegovog velikog doprinosa razvoju i obnovi Drvara, te je naglasila da će se pokrenuti inicijativa da Dom kulture dobije ime Velimir Kunić.


Obraćajući se na ovoj Privredno-turističkoj manifestaciji pomoćnik ministra vodoprivrede, poljoprivrede i šumarstva Republike Srpske Goran Bursać je rekao da će mućeni pekmez od drenjine kao jedinstven proizvod poslije zaštite geografskog porijekla naći svoje mjesto na mnogim tržištima.
Ovogodišnjoj “Drenjijadi”prisustvala je i šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać.
Opština Drvar nagradila je tri izlagača, a nagrade su uručene Iliji Pećancu, Leli Jović i Silvi Jovandić.


Manifestaciji su prisustvovali predstavnici udruženja Drvarčana iz Banja Luke i Novog Sada, direktor vojvođanskog Fonda za pružanje pomoći izbjeglim, prognanim i raseljenim licima Duško Ćutilo, delegati u Domu naroda FBiH i ministri u Vladi Kantona 10, i načelnik opštine Petrovac-Drinić Milan Grbić, te brojni drugi gosti iz okruženja i Srbije.

VANREDNA SJEDNICA OPŠTINSKOG VIJEĆA

Danas je održanana Vanredna sjednica Opštinskog vijeća kojoj su prisustvovali odbornici-vijećnici SNSD-a, HDZ-a, DNS-a, HDZ-a 1990, SNS-a i PDP-a, te načelnik opštine Dušica Runić sa pomoćnicima.

D N E V N I R E D

1. Usvajanje Zapisnika sa Vanredne sjednice OV Drvar održane 20.08.2020.godine,
2. Prijedlog Odluke o određivanju privremene lokacije javne deponije krutog otpada za područje opštine Drvar i
3. Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o sufinansiranju različitih mjera pokretanja poljoprivredne proizvodnje i drugih sličnih mjera kojima je cilj ublažavanje posljedica izazvanih pojavom pandemije COVID 19.

Nakon usvojenog zapisnika odbornici-vijećnici razmatrali su prijedlog Odluke o određivanju privremene lokacije javne deponije krutog otpada za područje opštine Drvar, a sjednici je zbog ove tačke prisustvovao i predsjednik Mjesne zajednice Zaglavica Petar Pećanac.
Načelnica Dušica Runić ukratko je obrazložila razloge što se donosi ova Odluka, ističući da se u više navrata razgovaralo sa predstavnicima Mjesne zajednice Zaglavica. Načelnica Runić naglasila je da svi razumiju nezadovoljstvo mještana Zaglavice, ali sa obezbjeđenim sredstvima uradiće se nova privremena deponija te sanacija postojeće, jer trenutno to je jedino rješenje gdje se može odlagati smeće, jer naglasila je načelnica, svi smo bili svjedoci u kakvom je stanju bio cjeli grad kada se nije odvozio otpad.
Javno preduzeće “Komunalac” će upravljati ovom lokacijom uz obavezu da izgradi pristupni put do lokacije, postavi ogradu sa kapijom, izvrši široki otkop širine od 5 m od ograde oko cijele lokacije. Takođe, oni su obavezni da vrše kontrolu dovoza i deponovanja otpada od drugih lica, kontinuirano vrše razastiranje, planiranje i zbijanje otpada, te druge aktivnosti navedene u ovoj Odluci.
Predsjednik OV Milan Kunić dozvolio je iako nije na vrijeme podnesen zahtjev za prisustvo, da sjednici prisustvuje predsjednik MZ Zaglavica Petar Pećanac koji je u obraćanju odbornicima istakao da se radi o višegodišnjem problemu deponovanja otpada na ovoj lokaciji i da mještani nisu zadovoljni da se sad tu proširi i nova privremena deponija. Većina odbornika u svojim diskusijama istakla je puno razumjevanje za probleme i nezadovoljstvo mještana Zaglavice, te su iz tog razloga tražili da se pokrenu aktivnosti od strane Opštine Drvar za iznalaženje rješenja trajne legalne deponije. Nakon toga je usvojena ova Odluka.
U nastavku rada usvojena je i Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o sufinansiranju različitih mjera pokretanja poljoprivredne proizvodnje i drugih sličnih mjera kojima je cilj ublažavanje posljedica izazvanih pojavom pandemije covid 19. Kako je načelnica Runić istakla, ovdje se radi o tehničkim izmjenama, kako bi Komisija za utvrđivanje prava na ostvarivanje novčanih podrški u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji iz Budžeta opštine za 2020.godinu, mogla zvršiti poslove oko rješavanja podnesenih zahtjeva. I ovu Odluku odbornici su usvojili.

KANALIZACIONA MREŽA U ULICI 27.JULI

Ovih dana završeni su radovi na izgradnji kanalizacione mreže u Ulici 27.juli.

Vrijednost radova je oko 45.000 KM.  Sredstva su obezbjeđena iz grantova Republike Srbije i Sekretarijata za raseljena lica i migracije Republike Srpske.

Radove na izgradnji kanalizacione mreže obavila je firma “Kopex – Dodig” d.o.o. iz Čitluka.

Uskoro bi u Ulici 27.juli trebalo da se izvrši i asfaltiranje djela puta na kojem su izvođeni radovi.

ASFALTOM DO KRALJA

Na području Mjesne zajednice Prekaja, preciznije u selu Kralji nedavno su završeni svi radovi na postavljanju asfalta.

Uklupna dužina asfaltiranog puta je 917 metara, a sredsttva su obezbjedjena iz granta Republike Srbije.

Radove čija je vrijednost 125.000 KM izvodila je firma “Mrkonjić putevi” sa sjedištem u Mrkonjić Gradu.

UREĐENJE POSLOVNE ZONE”MLIN”

Kao jedan od preduslova za privlačenje kako domaćih tako i stranih investitora je uređenje privredno-poslovne zone “Mlin”.

Opština Drvar u posljednje vrijeme značajnu pažnju posvećuje uređenju prostora poslovne zone “Mlin” tako da je do sada investirano oko 260.000 KM.

Ovim sredstvima asfaltiran je put do poslovne zone, postavljena je ograda te je sprovedena rasvjeta kako do tako i unutar same poslovne zone.

Na ovaj način stvoreni su solidni uslovi za privredne aktivnosti, pa je za očekivati da će se na tom prostoru uskoro pojaviti i neki investitor zainteresovan za ulaganja na području drvarske opštine.

“DA SE NIKAD NE ZABORAVI, DA SE NIKAD NE PONOVI”

U nedjelju 13.septembra ove godine, obilježeno je 25 godina od progona sjelokupnog stanovništva Drvara. Napad na Drvar 13.septembra 1995. godine izveli su pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane.

Protonamjesnik Zoran Milovac na spomeniku poginulim borcima otadžbinskog rata 1992-1995 služio je parastos.

Načelnica opštine Dušica Runić u prigodnom govoru naglasila je da je 13.septembar tužan dan za sve Drvarčane gdje god se oni nalazili. Na ovaj dan odajemo počast svima onima koji su svoj život dali za otadžbinu. Ove godine ovaj dan se skromno obilježava zbog epidemiološke situacije, za razliku od prošle godine kada su u Drvar došli predsjedenik Srbije Aleksandar Vučić, srpski član Predsjeništva BiH Milorad Dodik sa rukovodstvima. Srbija je uvijek pružala ruku Drvarčanima kako te 1995.godine tako i danas, a Republika Srpska je uvijek tu i pomaže Drvaru, naglasila je načelnica Runić.


Delegacija Boračke organizacije Istočnog Drvara i Drvara, delegacija Opštine Drvar, te delegacija OO SNSD položile su vijence na Spomenik poginulim borcima u otadžbinkom ratu.


“Da se nikad ne zaboravi, da se nikad ne ponovi”, slogan je pod kojim se obilježava sjećanje na 13.septembar 1995.godine.

SASTANAK SA PREDSJEDNICIMA MJESNIH ZAJEDNICA

Predsjenik Opštinskog vijeća Milan Kunić i načelnica Opštine Dušica Runić u petak su održali zajednički sastanak sa predsjenicima mjesnih zajednica i predstavnicima Opštinske izborne komisije.
Načelnica Dušica Runić upoznala je predsjednike mjesnih zajednica sa aktivnostima koje opština provodi na realizaciji zahtjeva mjesnih zajednica, a koji se uglavnom odnose na problematiku infrastrukture.
Na sastanku su predstavnici Opštinske izborne komisije govorili o aktivnostima vezanim za predstojeće izbore.
Obaveza je predsjednika mjesnih zajednica, kako je istaknuto na ovom sastanku, da Opštinskoj izbornoj komisiji dostave podatke o licima koja su zbog starosti, bolesti ili invaliditeta vezana za svoje kuće, a u svrhu ostvarivanja biračkog prava istih na dan lokalnih izbora koji su zakazani za 15.novembar ove godine.

POČELA ŠKOLSKA GODINA

Ovogodišnji početak školske godine odvija se u specifičnim uslovima zbog epidemiološke situacije izazvane koronavirusom.


Svi učenici kao i njihovi nastavnici su sa zaštitnim maskama i uz maksimalnu primjenu distance i ostalih mjera zaštite.
Direktor Osnovne škole “Drvar” Svjetlana Dodig poželjela je srećan i uspješan početak nove školske godine svim učenicima, a posebno prvačićima,te je reditelje i učenike detaljnije upoznala sa primjenom epidemioloških mjera zaštite u interesu očuvanja zdravlja u prvom redu djece kao i ostalih.


Povodom početka školske godine načelnica Dušica Runić posjetila je Osnovnu školu. Ona je tom prilikom svim učenicima poželjela bezbrižan i srećan početak školske godine, a posebno prvačićima kojima će ovaj dan sigurno ostati u posebnom sjećanju.


Svim prvačićima načelnica Dušica Runić uručila je prigodne poklone.