MILAN KUNIĆ, NOVI PREDSJEDNIK OV

Danas je održana Vanredna sjednica Opštinskog vijeća Drvar, na kojoj je Nikica Bosnić dosadašnji predsjednik OV razrješen dužnosti zbog nespojivosti dužnosti odbornika, odnosno predsjenika OV sa dužnošću delegata u Domu naroda Parlamenta F BiH.

Prije toga, je zbog prestanka mandata iz razloga nespojivosti funkcija umjesto Nikice Bosnića mandat odbornika-vijećnika dodjeljen je Aleksandri Prpa kao sljedećem kvalifikovanom kandidatu sa liste političkog subjekta DNS-a. Aleksandra Prpa je nakon toga položila svečanu Zakletvu.

Odbornici-vijećnici potom su prišli izboru predsjenika Opštinskog vijeća. Na prijedlog OO SNSD-a Drvar na ovu funkciju predložen je Milan Kunić dipl.ing. šumarstva, aktuelni predsjednik Kluba odbornika SNSD-a u Opštinskom vijeću. Sa 15 glasova “za” izabran je Milan Kunić za predsjenika Opštinskog vijeća, dok je jedan odbornik bio uzdržan. Dužnost predsjenika OV, Kunić će obavljati bez zasnivanja radnog odnosa u Opštinskom vijeću, uz mjesečnu naknadu od 1.000 KM.

DOGOVORI OKO REALIZACIJE PROJEKTA

Načelnici opština Petrovac- Drinić Milan Grbić, Bosanski Petrovac Dejan Prošić i Istočni Drvar Milka Ivanković, juče su boravili u Drvaru, gdje su sa svojim domaćinom načelnicom opštine Dušicom Runić razgovarali o nastavku saradnje kroz smjernice Vijeća Evrope, a u cilju realizacije zajedničkog projekta.

Izraženo je zadovoljstvo dosadašnjim aktivnostima, a takođe razmjenjena su i mišljenja oko ideja za realizaciju zajedničkog projekta koji treba da se implementira u ove četiri opštine, a čija ukupna vrijednost iznosi oko 10.000 evra.

ČESTITKA POVODOM VASKRSA

Svim Drvarčanima, pravoslavne vjeroispovjesti čestitam Vaskrs, uz tradiocionalni pozdrav: HRISTOS VASKRSE, VAISTINU VASKRSE!

Načelnica opštine

Dušica Runić

POTPISANI UGOVORI SA NEFORMALNIM GRUPAMA MLADIH

U srijedu su u prostorijama opštine Drvar potpisana četiri ugovora sa neformalnim grupama mladih sa područja naše opštine, a koji se finansiraju iz fonda Omladinske banke. Ukupna vrijednost ovih projekata je 6250 KM, a sredstva su obezbjeđena iz budžeta opštine Drvar i Fondacije Mozaik, koji su Memorandumom o saradnji osnovali Omladinsku banku Drvar na period od četiri godine. Željko Papak, voditelj programa Omladinske banke u Drvaru, zahvalio se svim mladima koji su aplicirali na javnom pozivu i koji se trude da svoje ideje pretvore u djela. Sanja Kojić, predstavnica Fondacije Mozaik izrazila je zadovoljstvo brojem apliciranih projekata u Drvaru i istakla da se nada dugoročnoj saradnji između ove organizacije i opštine Drvar.

OTVORENA KONZULARNA KANCELARIJA SRBIJE

U Drvaru je juče otvorena Konzularna kancelarija Srbije.

Načelnica opštine Drvar Dušica Runić istakla je da otvaranje Konzularne kancelarije predstavlja vezu sa maticom i znak da srpski narod na ovim područjima nije zaboravljen.

Kancelarija će omogućiti i brže rješavanje administrativnih pitanja, te pomoć u rješavanju državljanstava. Ova kancelarija značiće puno ne samo stanovnicima Drvara nego i okolnih opština.

Godinama značajnu podršku dobijamo od Republike Srpske, a otvaranjem Konzularne kancekarije, konkretna podrška stiže i od Srbije, zbog svega toga u ime građana Drvara i okolnih opština, zahvaljujem se, jer je ovo još jedan znak kojim se pokazuje da nismo sami istakla je načelnica Runić.

U ime Ministarstva spoljnih poslova Srbije, Konzularnu kancelariju Srbije u Drvaru otvorio je generalni sekretar Veljko Odalović, koji je naglasio da srpski povratnici u Livanjskom kantonu imaju podršku da opstanu i ostanu, te da u Srbiji imaju maticu, a u Republici Srpskoj uporište. Ambasador Srbije u BiH Aleksandar Đorđević u svom pozdravnom govoru rekao je da neće zaboraviti svoj narod koji u Srbiji vidi svjetionik te će se truditi da pomognu ovaj narod ovdje prije svega u kulturnom, ekonomskom i svakom drugom smislu.

Konzul u Generalnom konzulatu Srbije u Mostaru Marija Bakoč zahvlila se svima koji u došli na svečanost otvaranja Kancelarije.

Svečanosti su pristvovali brojni gosti iz javnog, političkog i kulturnog života Kantona i regiona.

Prvi zahtjev za državljanstvo podnio je Goran Broćeta, poslanik u kantonalnoj Skupštini i delegat u Domu naroda FBiH.

IZGRADNJA PET STAMBENIH JEDINICA

U ponedjeljak su i zvanično počeli radovi na izgradnji pet stambenih jedinica na području opštine Drvar.

Radi se o realizaciji Sporazuma o saradnji na provođenju Pod-projekta BiH2 Državnog projekta stambenog zbrinjavanja u okviru Regionalnog stambenog programa, a koji zajednički provode Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica i opština Drvar.

Na ovaj način treba da se omogući trajno stambeno zbrinjavanje izbjeglih i raseljenih osoba kroz povratak i reintegraciju ili lokalnu integraciju na području opštine Drvar.

Ispred opštine Drvar imenovan je Dragoslav Popović za koordinatora sa zadatkom praćenja realizacije projekta po navedenom Sporazumu, te drugih aktivnosti koje će doprinjeti punoj implementaciji projekta.

Potpisan je i ugovor sa Institutom za građevinrstvo “IG” iz Banja Luke za vršenje stručno-tehničkog nadzora nad izvođenjem građevinski radova u ovom projektu.

OPŠTINA DRVAR NA MOSTARSKOM SAJMU

U Mostaru je danas otvoren sajam privrede i turizma koji će trajati do 13.aprila. Opština Drvar je jedan od izlagača na ovom sajmu. Predstavnici naše opštine posjetiocima sajma će predstaviti turističku ponudu Drvara, šta to nude drvopreradjivaci iz naše opštine, koji su to finalni proizvodi koje oni proizvode. Takodje, promovisace i domaće proizvode od drenjina koje proizvode brojna domaćinstva u Drvaru.


Sajam je svečano otvorio predsjedavajuci Predsjedništva BiH, gospodin Milorad Dodik.

NASTAVAK USPJEŠNE SARADNJE

Delegacija Vijeća Evrope, Direktorata za Politička pitanja na čelu sa Anna Capello i Head of Division boravila je juče u Istočnom Drvaru gdje su održali radni sastanak sa načelnicima opština iz Drvara Dušicom Runić, Petrovac-Drinić Milanom Grbićem i domaćinom sastanka načelnicom Istočnog Drvara Milkom Ivanković. Sastanku je trebao da prisustvuje i načelnik Bosanskog Petrovca Dejan Prošić, ali je zbog obaveza bio spriječen da učestvuje u radu ovog sastanka.

Sve strane na ovom sastanku izrazile su zadovoljstvo dosadašnjim uspješnom saradnjom. Dogovoreno je da ove četiri opštine kao klaster kandiduju zajednički projekat koji će se implenetirati u pomenutim opštinama, a ukupna vrijednost je oko 10.000 evra. Krajnji cilj je da se pored nastavka iniciranja aktivnosti nastavi i sa projektima međuopštinske saradnje, a u okviru programa za građenje povjerenja.