SPORT

Ako se osvrnemo u prošlost, vidimo da je sport u Drvaru imao zapaženu ulogu.

Davne, 1924. godine formiran je Radnički sportski klub “BORAC” u  kome su fudbal uglavnom igrali radnici i seljaci, a 1927. godine formiran je fudbalski klub “UNAC” čiji su članovi bili mahom činovnici, trgovci, ugostitelji i takozvani boljestojeći stalež. Poslije II svjetskog rata obnovljen je FK “BORAC” i takmičio se zonama Bihać i Banja Luka. Osim fudbala u opštini Drvar bili su klubovi iz odbojke, košarke, rukometa (muški,ženski) zatim šahovski klub, aero klub, bokserski, džudo sekcija, karate klub, a u okviru Društva fizičkog vaspitanja Drvar bila su organizirana društva iz atletike. Izgradnjom velelepnog sportsko rekreacionog centra stvoreni su uslovi za razvoj sporta kakve je malo koja sredina imala, ali na žalost to se sve u dobroj mjeri izgubilo zbog posljedica ratnih sukoba i iselljavanja domicilnog stanovništva. Danas u Drvaru postoji nekoliko sportskih klubova, koji zavisno od finansijskih mogućnosti i rezultatskih uspjeha učestvuju u nižem ili višem rangu takmičenja. Fudbalski klub “Borac” se takmiči u drugoj ligi. Ovaj klub svoje aktivnosti obavlja preko tri sekcije: seniorske, kadetske i juniorske, te na ovaj način okuplja veći broj drvarske omladine. Organizacija rada kluba je dobra i u sportske aktivnosti su uključeni sportaši svih nacionalnosti.

 

FUDBALSKA ŠKOLA “DRVAR” DRVAR

Adresa: Aleja Slavka Rodića – SRC

Tel: 065/747-566

Predsjednik udruženja Zoran Materić

Fudbalska škola osnovana je 2002. godine i od početka za školu je vladao veliki interes i tada je već upisano 100 djece. Školu zajedno svih ovih proteklih godina uspješno vode nekadašnji igrači FK “Borac” Miodrag Runić i Zoran Materić. Ubrzo mali polaznici škole počinju odigravati utakmice sa sličnim klubovima u gradovima okruženja, da bi to kasnije preraslo u redovno takmičenje u Unsko-Sanskom Kantonu. Svake godine povodom 25. maja organizuju tradicionalni turnir gdje se okupe ekipe kako iz cijele BiH tako i iz Srbije i Hrvatske. Cilj je da se od dječaka koji marljivo vježbaju i treniraju stvore u prvom redu jake i stabilne sportske ličnosti, a što je jedan od osnovnih preduslova za stvaranje vrhunskog sportiste.

 

KOŠARKAŠKI KLUB “BORAC 1972” DRVAR

Adresa: Aleja Slavka Rodića bb

Tel/fax: 034/820-485

Košarkaški klub osnovan je 1972. godine, kada je grupa entuzijasta, ljubitelja košarke na čelu sa dr Bobićem, Milošem Popovićem, te trenerom Draganom Materićem, okupila dvadesetak talentovanih mladića iz tadašnje gimnazije. Tribine na našim utakmicama bile su uvijek ispunjene, pa čak i treninzi su bili posjećeni. Najuspješnija ekipa KK “25. MAJ” (sadašnji BORAC 1972) je ostvarila dugogodišnji san, i na kvalifikacijama u Vitezu 20.10.1978. godine, ušli u Prvu republičku ligu BiH. Klub je u to vrijeme bio najviše plasirani klub u Bosanskoj krajini, a sadašnji prvoligaši BiH KK “BORAC NEKTAR” bio u rangu ispod nas, “IGOKEA” i “MLADOST” iz Mrkonjić Grada čak dva ranga ispod nas. Nažalost od tada datira naša čežnja za dvoranom jer nas je taj nedostatak našeggrada ukočio u našem daljem napretku ka vrhu košarke bivše države. Povratkom u Drvar, klub se ponovo registruje 13.03.2008. godine pod nazivom KK “BORAC 1972” želeći da nas ta godina u nazivu stalno podsjeća na stara vremena. Kako bi se stvorili uslovi za razvoj košarkaškog sporta u Drvaru, a zahvaljujući i činjenici da se nakon izbjeglištva u Drvar vratio Goran Majstorović iz čije sportske košarkaške biografije izdvajamo samo neke podatke: iz matičnog kluba “25 MAJ” Drvar igračku karijeru nastavio u KK “IGMAN” Sarajevo i KK “BORAC” Banja Luka, KK “KOMBINAT KRAJINA” iz Bihaća. Trener kordinator rada sa mlađim selekcijama 1995,1996,1997 “BORAC NEKTAR”, zatim trener KK “ORLOVI” Banja Luka, KK “DOBOJ” iz Doboja. Trener ženskog KK “MLADI KRAJIŠNIK” Banja Luka i ostvario značajne rezultate na Evropskom klupskom takmičenju Kup “Ljiljane Ronketi” 1997. 98. i 99. godine. Prvi selektor muške mlade košarkaške reprezentacije do 23 godine BiH na MEDITERANSKIM IGRAMA u Tunisu 2001. godine, na naš prvi poziv u sali OŠ “Drvar” javilo se oko 80 dječaka i djevojčica koji su želili da se bave košarkom. Kada smo vidjeli da ima talentovanih dječaka i djevojčica morali smo prići ozbiljnije radu. Naše namjere prepoznali su naši sugrađani iz dva Udruženja drvarčana “MOJ DRVAR” iz Banja Luke i Udruženje drvarčana iz Beograda. Udruženje drvarčana iz Banja Luke nam je odmah doniralo 10 lopti i 4 košarkaške table sa obručevima, dok je Udruženje iz Beograda doniralo dije kompletne košarkaške opreme sa nadmajicama i trenerkama. Firma “Bestizgradnja” iz Novog Sada nam je obezbjedila komplet opremu sa trenerkama za kadetsku selekciju. Prve dresove sa sportskim gaćicama je poklonio gosp. veterinar Pećanac Ilija iz Aleksandrovca. Ovo su bili naši prvi sponzori pa ih moramo spomenuti. U proteklih nekoliko godina redovno smo posjećivali kamp na Jahorini. Naš svaki odlazak na kamp se isplatio, jer su djeca svoju prvu zaljubljenost u košarku doživjela upravo tamo. Za kampove veliku zahvalnost dugujemo KK “ZVIJEZDA” iz Banja Luke.

 

KARATE KLUB “DRVAR” DRVAR

Adresa: Titova bb

Tel: 065/918-501

Klub okuplja oko 40 članova, uglavnom uzrast od 6 do 15 godina. Već 15 godina postoje i u proteklom periodu postigli su izuzetne rezultate. Potvrda toga je i to što su samo u 2011. godini osvojili čak 94 medalje nastupima uglavnom na međunarodnim takmičenjima. Cilj im je da okupe što više djece i omladine koja bi se na jedan organizovan način bavila sportom i kroz te aktivnosti omladina bi se usmjeravala jednom zdravom životu. Zbog svog uspješnog rada pripala im je čast da po prvi put budu domaćini seminara na temu “Razmjena iskustava, znanja i usavršavanja karate sporta” na kojem su predavači i demostratori bili svjetski prvaci.

 

TENISKI KLUB “DRVAR” DRVAR

Adresa: Aleja Slavka Rodića – SRC

Teniski klub “Drvar” iz Drvara je osnovan u maju 2006. godine sa ciljem da se svi građani Drvara na jedan organizovan način počnu baviti ovim sportom. Grupa građana se sastala i odlučila da osnuje klub koji će prevashodno raditi na zaštiti teniskih terena i poboljšanju uslova za bavljenje ovim sportom. Vrlo brzo su pokrenute određene aktivnosti do danas smo uspjeli da dobijemo terene na upravljanje od strane Opštine Drvar, osiguramo saradnju sa TS BiH čiji smo postali licencirani klub, osigurali smo uslove za nesmetano bavljenje tenisom. Klub raspolaže sa 4 terena koja su mu data na korištenje od strane Opštine Drvar.

 

KULTURA

Što se tiče kulture u našoj sredini i ona ima zavidnu tradiciju. Još između dva rata formirano je Kulturno umjetničko društvo koje je sa svojim raznim sekcijama opstalo i djelovalo kroz sva ova nemirna vremena do današnjih dana. Prije ovih zadnjih ratnih događaja Drvar je imao Radnički dom u kojem je između ostalih sadržaja potojala i velika biblioteka (sa preko 30.000 knjiga), kao i kino – pozorišna dvorana, što je sve propalo u ratnom vihoru, ali na sreću došlo je do obnove Radničkog doma koji danas egzistira kao Dom kulture. Muzej koji je u Drvaru egzistirao do zadnjih ratnih sukoba je takođe bio jedan od prepoznatljivih oblika kulturnog obilježja ovog prostora, bio je uništen ali poslje rata došlo je i do njegove obnove. Danas poseban problem predstavlja razvoj raznih kulturnih djelatnosti, djelovanje kulturno umjetničkih društava i institucija. Osnovni životni problemi su potisnuli u drugi plan ove djelatnosti koje su takođe važan segment ukupnog društvenog razvoja.

 

KUD “MIRA LUKAČ” DRVAR

Na području opštine Drvar danas djeluje KUD “Drvar”, zapravo Kulturno umjetničko društvo “Mira Lukač”. Promjenom imena odata je počast Miri Lukač za sve ono što je učinila na očuvanju tradicije i afirmaciji kulturnog bogatstva drvarskog područja i šire. KUD “Mira Lukač” u posljednje vrijeme susreće se sa problemima zbog nedostatka finansijskih sredstava za rad, ali zahvaljujući preduzimljivosti pojedinaca solidno je organizovan rad. Kulturno umjetničko društvo organizovalo je razne kulturne manifestacije i učestvuje u raznim smotrama kulturno umjetničkog stvaralaštva u zemlji i inostranstvu. Važno je istaći i činjenicu da je u Drvaru 08.12.2002. godine održana osnivačka skupština Saveza amaterskih kulturno umjetničkih društava BiH na kojoj je usvojen Statut saveza, konstituisana skupština i izabrana tijela saveza. Na ovoj Osnivačkoj skupštini bili su prisutni predstavnici kulturno umjetničkih društava i institucija iz svih krajeva BiH, što predstavlja važan kulturni događaj za našu sredinu.

Kratka biografija KUD-a: Kulturno umjetničko društvo “Drvar” iz Drvara je osnovano davne 1924. Bavi se očuvanjem kulturnih tradicija našeg kraja, a i ostalih naroda bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost. 1996. godine osvojili su zlatnu plaketu na Smotri folklora kulturnih tradicija srba u Beogradu. Do 1995. godine Društvo je okupljalo 500 članova svrstanih u više sekcija. Rezultati rada su brojna priznanja koja je KUD dobio u BiH i bivšoj Jugoslaviji. Učešće KUD-a na međunarodnim smotrama folklora bilo je takođe zapaženo: u Portugalu, SR Njemačkoj, Italiji-Siciliji, Austriji, Ukrajini, te u Engleskoj gdje su 2002. godine na Svjetskoj smotri folklora od 80 društava zauzeli 9 mjesto. Takođe na Internacionalnom festivalu “Dukat” u Banja Luci 2008. godine osvojili jednu od tri nagrade za autentičnost igre. Zatim zapaženi nastupi u Grčkoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Sloveniji, Makedoniji, 2009. godine Evropska turneja u zemlje: Mađarska, Austrija, Njemačka i Francuska i iste godine učešće na međunarodnom festivalu folklora u Češkoj-Prag, kao i učešće na istom festivalu u Pragu 2010. godine, te turneja 2012. u Švajcarskoj. Veliko priznanje našem Društvu je da smo učestvovali na jubilarnoj 60-godišnjici održavanja Svjetske smotre folklora u Engleskoj 2006. godine.

 

UDRUŽENJA

 

UDRUŽENJE LOVACA “DRVAR” DRVAR

Adresa: Titova 77

Tel: 034/820-197

Udruženje broji od 250 do 300 članova i bavi se uzgojom i zaštitom divljači na lovnom području Osječenica-Jadovnik. Izgradili su Lovačku kuću koja se nalazi na području Ataševca, a imaju i četri lovačke kolibe. Do sada su izveli brojne akcije kako bi posebno u zimskom periodu zaštitili divljač na području drvarske opštine.

 

EKOLOŠKO UDRUŽENJE “KLEKOVAČA” DRVAR

Adresa: Vrtoče – Podbrina br. 5

Tel: 034/819-778    mob: 065/794-369

Predsjednik Udruženja Mladen Gloginja

Cilj Udruženja je propagiranje i edukacija stanovništa od onih najmlađih pa do najstarijih da svojim djelovanjem sačuvaju i zaštite životnu sredinu. Udruženje je do sada realizovlo više projekata na zaštiti i unapređenju životne sredine na području drvarske opštine.

 

UDRUŽENJE ŽENA “TITOVA PEĆINA” DRVAR

Adresa: Bihaćki put bb

Tel: 066/782-108

Predsjednik Udruženja Miroslava Galić

Vizija udruženja je da pod jednim prepoznatljivim imenom udruže što više ženskih ruku kako bi sačuvale tradiciju i identitet ovog kraja za buduća pokoljenja, te edukovale mlade da pripremaju zdravu hranu po receptima naših baka. Cilj Udruženja je da kroz zajednički rad i nastupima na tržištu (sajmovi, izložbe i drugo), svakoj članici pruže sigurnost kroz ostvarenu dobit.

 

UDRUŽENJE GRAĐANKI “LASTA” DRVAR

“Lasta” je nevladina organizacija osnovana na inicijativu žena povratnica marta 1999. godine Struktura organizacije je Skupština, upravni odbor, izvršni direktor, kordinatori i volonteri. Lasta je van stranačka nevladina organizacija koja kroz informisanje, obrazovanje, druženja, te raznolike projekte radi na poboljšanju života i suživota u Drvaru. Te na podsticanju građana da koristeći svoja prava aktivno sudjeluju u izgradnji humanog, politički stabilnog i demokratski uređenog života kako u Drvaru tako i u cijeloj BiH. Korisnici: djeca, mladi, žene. Implementirani projekti: u dosadašnjem radu Lasta je implementirala niz projekata različitog sadržaja i svi naši projekti su bili usmjereni na razvoju zajednice i poboljšanju tolerancije. Neki od naših projekata su: povratak (rađen na teritoriji BiH) poboljšanje stočnog fonda (Kanton 1, Kanton 10) projekti javnog zagovaranja (Drvar, Glamoč, Grahovo, Livno), djeci za budućnost (otvaranje porodilišta u Drvaru), dječije radionice (niz godina Drvar), suživot u zajednici (BiH) družimo se zajedno (Drvar) ravnopravno u budućnost (BiH i Slovenija). Svrha organizacije je da uz pomoć donatora i institucija te kroz zajednički rad stvori bolji i kvalitetniji život na području opštine Drvar, zatim uticati na donosioce odluka, izgrađivati partnerske odnose sa nosiocima vlasti te promovisati nevladin sektor kao nezaobilaznu kariku demokratskog društva. Kontakt osobe: Živana Sabljić i Milana Karanović Miljević

 

UDRUŽENJE “DRVARSKA DRENJINA” DRVAR

Adresa: Titova br. 1

e-mail: drvarskadrenjina@blic.net

Predsjednik Udruženja Zoran Pećanac

Udruženje “Drvarska drenjina” se zalaže za unapređenje ekonomične poljoprivredne proizvodnje, posebno u oblasti voćarstva, popularizaciji zdrave hrane, stručnom osposobljavanju i edukaciji poljoprivrednih proizvođača, razvijanju strategije organizovane prerade drenjine na ekološkim principima i zakonskoj zaštiti afirmacije proizvoda od drenjine. Takođe, udruženje se zalaže za organizovanje proizvodnje i prodaje proizvoda od drenjine (rakija, sok, pekmez, slatko i sušena drenjina), kao i druge zdrave hrane radi sticanja potrebnih sredstava namjenjenih za ispunjavanje statutarnih ciljeva Udruženja. Jedan od glavnih ciljeva je i organizacija i unapređenje privredno-turističke manifestacije “Dani drvarske drenjine”, razvoj samoodržive ekonomije na temelju proizvodnje zdrave hrane, saradnja sa srodnim udruženjima i druge djelatnosti u skladu sa zakonom i Statutom Udruženja. Udruženje je veliki akcenat u svom radu dalo popularizaciji zavičajnih, odnosno turističkih vrijednosti i kapaciteta na području opštine.

 

REGIONALNI RAZVOJNI SERVIS (RRS)

MISIJA RRS-a: Realizacija različitih razvojnih programa sa ciljem poboljšanja uslova života za građane u područjima u kojima djeluje RRS (BiH i Srbija).

Podaci o organizaciji:

Izbjeglički servis za povratak – Refuge Return Service, od Marta 1998. godine, provodi različite vrste projekata, namijenjene prvenstveno povratnicima i raseljenim licima. Ubrzo nakon završetka procesa registracije, u Federalnom ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice u Sarajevu, RRS otvara kancelariju u Drvaru. Od tada, za 14 godina rada, RRS je implementirao preko 60 projekata, u saradnji sa 32 različita partnera i donatora. RRS je u septembru 1999. godine, postao dio Dem Net Mreže, naime, ušao je u izbor u prvih 9 organizacija u cijeloj BiH, što je omogućilo da se usvoje međunarodni standardi u radu, izgrade i ojačaju kapaciteti, osoblja i Upravnog Odbora. Ovaj korak je bio osnova za jačanje organizacije. Projekti koje je RRS provodio odnose se na: informisanje (TV i radio emisije, štampanje novina i Biltena, okrugli stolovi i konferencije), repatrijaciju, rekonstrukciju i pomoći u održivom povratku. RRS je rekonstruisao 325 kuća za povratnike u Drvaru, Glamoču, Bosanskom Grahovu, Kaknju i Dobretićima. Rekonstruisana su 3 objekta socijalne infrastrukture u Bosanskom Petrovcu, Petrovcu i Kupresu. Preko 250 porodica je podržano programima socijalnih pozajmica, 88 porodica je besplatno prevezeno u Drvar u procesu njihovog povratka, period 2000. do 2002. godine. U novije vrijeme organizacija radi i na projektima vezanim za oblast energetske efikasnosti, ruralnog razvoja, turizma i kulture, kao i regionalne i prekogranične projekte. Paralelno sa svim navedenim projektima RRS je kontinuirano radio i na karitativnim aktivnostima u Drvaru, Bosanskom Grahovu, Glamoču i Kupresu. 3272 je ukupan broj porodica, koje su pomognute kroz karitativne programe RRS. Organizacija se početkom 2012. godine preregistrovala, novo ime je Regionalni Razvojni Servis (RRS).

 

Udruženje roditelja djece sa posebnim potrebama

“PRUŽITE NAM RUKU”

Adresa: Titova bb

Tel: 065/459-753

Predsjednik Udruženja Radmila Balaž

Osnovni sadržaj polova i djelatnosti udruženja je psihosocijalna pomoć djeci i roditeljima, savjetodavni rad s roditeljima djece sa smetnjama u razvoju, organizovanje predavanja i okruglih stolova sa različitom tematikom, nabavka literature i stručnih časopisa sa područja defektologije, specijalne pedagogije i psihologije, prikupljanje novčanih sredstava za operacije i rehabilitaciju djeteta, nabavka određenih ortopedskih i sličnih pomagala, kao i druge djelatnosti. Trenutno je registrovano oko 30 dječaka i djevojčica različitog uzrasta za koje Udruženje provodi akciju prikupljanja novčane pomoći kako bi im se omogućilo lječenje.